Genital estetik uygulamaları hakkında verilen web tabanlı danışmanlık hizmetinin değerlendirilmesi
Evaluation of web-based counseling service about genital aesthetic applications
- Tez No: 750927
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN KARACA SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Genital estetik, internet: web tabanlı danışmanlık, ebelik, Genital aesthetics, internet: web-based consulting, midwifery
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, web tabanlı genital estetik uygulamaları hakkında web tabanlı olarak verilen danışmanlık hizmetini değerlendirmektir. Yöntem: Araştırma yarı deneysel ve kesitsel tiptedir.Web sayfası Ekim 2021 tarihinde World wide web (www) üzerinden blogger.com sayfasından blog sayfası açılarak oluşturulmuştur. Veriler araştırmacı tarafından oluşturulan Bilgilendirilmiş Olur Formu (EK-I), Sosyo-demografik ve Tanımlayıcı Özellikler Anket Formu (EK-II), Danışmanlık Öncesi Soru Formu (EK-III) ve Danışmanlık Sonrası Soru Formu (EK-IV) ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 programı, iki bağımsız grup arasındaki fark için bağımsız t testi, 2'den fazla bağımsız grup karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi uygulanmış ve fark bulunduğu durumda fark yaratan grubu bulmak için Bonferroni ileri analizi yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların; %25.0'inin yaş ortalamalarının 18-22 yaş aralığında, %77.8'inin kadın, %55.6'sının yükseköğretim mezunu, %36.1'inin memur iken %30.6'sının öğrenci olduğu, %86.1'inin sosyal güvencesinin olduğu, %44.4'ünün en uzun bir ilçede yaşadığı, %25.0'inin 3 yıldan daha az, diğer %25.0'inin de 3 yıl ve üzerinde evli (%50.0), %58.3'ünün çekirdek & geniş aile ve %41.7'sinin ise parçalanmış aile yapısında olduğu, %52.8'inin çocuğunun olmadığı tespit edilmiştir. Katılımcıların; %52.8'inin hiç gebelik yaşamadığı, %16.7'sinin 1 kez %30.5'inin ise iki ve daha fazla kez gebe kaldığı, %58.3'ünün doğum yapmadığı, %8.3'ünün bir, %16.7'sinin iki ve %16.7'sinin üç ve daha fazla doğum yaptığı, %27.8'inin doğumlarının vajinal olduğu, %27.8'ine doğumda epizyotomi uygulandığı, genital estetik cerrahi uygulamalarını %63.9'unun internetten, %19.4'ünün arkadaşından ve %16.7'sinin doktor/ebe/hemşireden duyduğu, katılımcıların hiçbirinin sağlık sorunu olmadığı (%100.0) tespit edilmiştir. Katılımcıların blogda ilgilendikleri konuya göre dağılımları ise, %30.6'sının hymenoplasti, %22.2'sinin vajinoplasti, %16.7'sinin labioplasti, %13.8'inin genital bölge beyazlatma ve %16.7'sinin ise diğer olarak saptanmıştır. Katılımcıların; %72.2'sinin blogdan yeterince yararlanabildiğini, %55.6'sının blogda verilen danışmanlığın beklentilerini karşıladığını, blogtan memnuniyet durumlarına göre dağılımları incelendiğinde ise; %41.7'sinin“doğru bilgiler aldım, memnunum”,%41.7'sinin“sorularıma kısmen yanıt alabildim, daha detaylı bilgi almaya ihtiyacım var”,%16.6'sının“çok uygundu, çok memnun kaldım”şeklinde olduğu, danışmanlık aldıktan sonra genital uygulamalar konusundaki planları sorulduğunda katılımcıların %72.2'sinin“doktor randevusu & operasyona karar verenler”grubunda yer aldığı tespit edilmiştir. Sonuç: Katılımcıların; danışmanlık öncesi ve sonrası toplam puanları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p0.05) belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this research is to evaluate the consultancy service of web-based genital aesthetic applications. Method: The research is of quasi-experimental and cross-sectional type. The web page was created by opening a blogger page on the world wide web (www) on October 2021. Data will be collected by the Informed Consent Form (Annex-I), Sociodemographic and Descriptive Characteristics Questionnaire (Annex-II), Pre-Consultation Form (Annex-III) and Post-Consultation Questionnaire (Annex-IV) created by the researcher. The data obtained in the study was SPSS (Statistical Social Sciences) 25.0 program, independent t test for the difference between two different groups, one-way analysis of variance was applied in groupings with no more than 2, and Bonfrerroni advanced analysis was applied to find the group that made a difference when there was a difference. Results: Participants; The average age of 25.0% was between the ages of 18-22, 77.8% were women, 55.6% were higher education graduates, 36.1% were civil servants, 30.6% were students, 86.1% had social security, 44.4% lived in the longest town, 25.0% had less than 3 years, the other 25.0% were married for 3 years or more (50.0%), 58.3% had nuclear & extended family and 41.7% of them were in a broken family structure, 52.8% of them had no children. Of the participants; 52.8% never had a pregnancy, 16.7% got pregnant once, 30.5% got pregnant twice or more, 58.3% did not give birth, 8.3% had one, 16.7% had one pregnancy. Two and 16.7% had three or more deliveries, 27.8% had vaginal deliveries, 27.8% had episiotomy at birth, 63.9% of them received genital aesthetic surgery applications from the internet, 19.4% from their friends, and %3. It was determined that 16.7 of them heard from doctor/midwife/nurse and none of the participants (100.0%) had a health problem. According to the participants' interest in the blog, 30.6% Hymenoplasty (hymen suturing), 22.2% Vaginoplasty (vagina, granny intervention), 16.7% Labiaplasty (/intervention on the small lips, 13% as Genital Area Whitening and 16.7% as other. Participants; When the distribution according to their satisfaction with the blog is analyzed, it is seen that 72.2% can benefit from the blog, 55.6% of them can benefit from the blog, the consultancy provided on the blog meets the expectations; 41.7% of them said“I got the right information, I am satisfied”, 41.7% of them said“I was able to get partial answers to my questions, I need more detailed information”, 41.7% said“it was very convenient, I am very satisfied”. When asked about their plans regarding the applications, it was determined that 72.2% of the participants were in the“doctor appointment & operation decision”group. Conclusion: Participants; The difference between the total scores before and after the counseling was statistically significant (p0.05).