Lise öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik tutumları ile boş zaman yönetimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between high school students' manner for physical education lesson and leisure time management
  1. Tez No: 750970
  2. Yazar: MEHMET TURAN ÇANKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU HARMANDAR DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Spor, Health Education, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Dersi, Tutum, Boş Zaman Yönetimi, Physical Education Lesson, Manner, Leisure Time Management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada lise düzeyinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin Beden Eğitimi dersi tutumları ile boş aman yönetimleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek, öğrencilerin çeşitli demografik özelliklerine göre beden eğitimi dersine yönelik tutumları ve boş zaman yönetimlerinin farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmada verilere ulaşmak amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır, betimsel araştırma modeliyle kurgulanmış olan araştırmanın çalışma grubu: 2021-2022 Eğitim-Öğretim döneminde öğrenim gören, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Konya ili merkez Selçuklu ilçesinde bulunan 5 farklı türdeki liseden 593'ü kadın, 687'si erkek toplam 1280 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma sırasında katılımcılara araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, Güllü ve Güçlü (2009), tarafından hazırlanan Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği, Wang vd. (2011), tarafından geliştirilen, Akgül ve Karaküçük (2015), tarafından Türkçe 'ye çevrilen Boş Zaman Yönetimi Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler; Kolmogorov Smirnov, Pearson Korelasyon Testi, Independent Sample T Testi, One Way Anova testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda araştırmaya katılmış olan öğrencilerin Beden Eğitimi dersi tutumları ile boş zaman yönetimleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Beden Eğitimi Tutum Ölçeği ile katılımcıların cinsiyet, okul türü, sınıf düzeyi, okuldaki başarı durumu, beden eğitimi öğretmenlerinin cinsiyeti, ailelerinde sporla ilgilenen birey olması, ailelerinin spor yapmalarına izin vermesi, okul takımı veya spor kulübünde yer almaları, beden eğitimi dersi dışında düzenli egzersiz yapmaları, boş zaman etkinlikleri değişkenleri arasında anlamlı farklar bulunurken, katılımcıların kardeş sayısı, baba ve annelerinin mesleği, ailelerinin maddi durumu, beden eğitimi dersinde ciddi sakatlık geçirme, okulda spor salonu olması, günlük boş zaman süreleri arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir. Boş Zaman Yönetimi Ölçeği alt boyutları ile katılımcıların okul türü, sınıf düzeyi, baba mesleği, ailelerinin maddi durumu, okuldaki başarı durumu, okulda spor salonu olması, ailelerinde sporla ilgilenen birey olması, ailelerinin spor yapmalarına izin vermesi, okul takımı veya spor kulübünde yer almaları, beden eğitimi dersi dışında düzenli egzersiz yapmaları, günlük boş zaman süreleri, boş aman etkinlikleri arasında anlamlı farklar bulunurken, cinsiyet, kardeş sayısı, anne mesleği, beden eğitimi öğretmenlerinin cinsiyeti, beden eğitimi dersinde ciddi sakatlık geçirme değişkenleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The goal of this thesis is to determine the relationship between the physical education lesson manners of high school students and their leisure time management will have a difference depending on various demographic characteristics. Quantitative research methods were used in order to reach the data in the research. The study group of this research, consists of 593 females and 687 males in a total of 1280 high schools. The students were studying in the year 2021-2022 and came from five different high schools located in the central Selçuklu district of Konya province, affiliated to the Ministry of National Education. For the research, it has been used sources from the Personal Information Form developed by the researcher, Güllü and Güçlü (2009), Physical Education Lesson Attitude Scale prepared by Wang et al. (2011), developed by Akgül and Kara Küçük (2015). Translated into Turkish by Free Time Management Scale was applied. The data obtained; Analyzed using Kolmogorov Smirnov, Pearson Correlation Test, Independent Sample T Test, One Way Anova. The result after the analysis of the data has shown that there is a positive and significant relationship between the attitudes of the participating students who are part of the Physical Education lesson and how they manage leisure time. With the Physical Education Attitude Scale, it shows a great differences between the variables of participants' gender, education type, grade level, achievements at school, gender of physical education lesson teachers, individuals who are interested in sports in their families, their families allowing them to do sports, taking part in a school team or sports club, doing regular exercise outside of physical education class. No significant differences has been detected between the variables of the number of siblings of the participants, the occupations of participants' parents, families' financial income, having serious injuries during physical education classes, having sports facilities at school, and daily free time periods. With the sub-dimensions of the Free Time Management Scale, there were significant differences between the variables of participants' education type, grade level, father's occupation, families' financial income, achievement at school, having sports facilities at school, having a family member interested in sports, allowing their families to do sports, taking part in a school team, regular exercises outside the physical education lesson, daily free time, and leisure activities. No significant difference was found between the variables of gender, number of siblings, mother's occupations, gender of physical education teachers, and having a serious injury in physical education lessons.