Üst düzey kadın voleybol hakemlerinin sosyal yaşantılarının müsabaka yönetimlerine etkisi
The effects of social lives of top level women volleyball referees on competition management
- Tez No: 750969
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kadın voleybol hakemi, Sosyal yaşantı, Müsabaka yönetimi, Female volleyball referee, Social life, Competition management
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye Voleybol Federasyonu'na bağlı faal olarak görev yapan üst düzey kadın Voleybol hakemlerinin sosyal yaşantılarının müsabaka yönetimlerine etkisini incelemektir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma grubunu olasılıksız örnekleme stratejilerinden biri olan amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi ile belirlenen 2020-2021 Voleybol Sezonu içerisinde Türkiye'de organize edilen TVF (Türkiye Voleybol Federasyonu)'ye bağlı Efeler ve Sultanlar Ligiyle birlikte 1. Liglerde görev alan A- AB ve B klasmanlarda faal olarak görev yapan 22 kadın voleybol hakemi oluşturmaktadır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu yoluyla toplanmıştır. Araştırmada veriler içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre; üst düzey kadın voleybol hakemlerinin ataerkil toplumlarda kadına bakışın müsabaka yönetimine etkisine yönelik düşüncelerinde hakemlerin sırasıyla; olumsuz düşünceleri ortadan kaldırmaya yönelik bakış, etkilenmeme, önyargı, olumsuz etki, son olarak da olumlu bakış temalarını ifade ettikleri, hakemlerin sosyal yaşantılarındaki durumların müsabaka yönetimlerini nasıl etkilediği hususundaki düşüncelerinde hakemlerin sırasıyla; etkilenmeme, olumlu etki ve son olarak da olumsuz etki temalarını ifade ettikleri, hakemlerin menstruasyon döneminde yaşamış oldukları değişimlerin müsabaka yönetimlerini nasıl etkilediği hususundaki düşüncelerinde hakemlerin sırasıyla; performansın etkilenmemesi, psikolojik etkiler ve son olarak da fiziksel etkiler temalarını ifade ettikleri, hakemlerin camia ve taraftar açısından büyük takımların maçlarında görev almalarının müsabaka yönetimlerini nasıl etkilediği hususundaki düşüncelerinde hakemlerin sırasıyla; olumlu psikolojik etkiler, olumsuz psikolojik etkiler, etkilenmeme ve son olarak da duygusal etki temalarını ifade ettikleri, hakemlerin maçlarını yönettikleri takıma karşı bakış açılarının müsabaka yönetimlerini nasıl etkilediği hususundaki düşüncelerinde hakemlerin sırasıyla; duygusal davranış kontrolü ve antipati temalarını ifade ettikleri, hakemlerin müsabaka esnasında seyircilerin tepkilerinin müsabaka yönetimlerini nasıl etkilediği hususundaki düşüncelerinde hakemlerin sırasıyla; etkilenmeme, olumlu etki ve olumsuz etki temalarını ifade ettikleri, hakemlerin sporcu kimliklerinin müsabaka yönetimlerini nasıl etkilediği hususundaki düşüncelerinde hakemlerin pozitif etki temasını ifade ettikleri, hakemlerin erkek ya da kadın maçını yönetiyor olmalarının müsabaka yönetimlerini nasıl etkilediği hususundaki düşüncelerinde hakemlerin sırasıyla; erkek sporcuların müsabaka yönetiminde karşılaşılan durumlar, kadın sporcuların müsabaka yönetiminde karşılaşılan durumlar ve eşitlik temalarını ifade ettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effects of the social lifes of senior female volleyball referees, who are actively working under the Turkish Volleyball Federation, on competition management. In this research, the interview method which is one of the qualitative research patterns has been used. The research group consists of 22 female volleyball referees, who are working in the 1st Leagues together with the Efeler and Sultanlar League, affiliated with the TVF (Turkish Volleyball Federation) organized in Turkey, within the 2020-2021 Volleyball Season, and who are actively working in the A-AB and B classifications, and who have been determined by the maximum variation sampling, one of the purposive sampling strategies which is one of the improbable sampling methods. The research data have been collected through a semi-structured interview form developed by the researcher. The data gathered has been evaluated according to the content analysis method. According to the results of the research; it has been determined that in the thoughts of senior female volleyball referees on the effect of the view of women on the competition management in patriarchal societies, the referees respectively express the points of view to eliminate negative thoughts, not being affected, prejudice, negative effect, and finally positive perspective, it has been determined that the referees express the themes of not being affected, positive effect, and finally negative effect, respectively, in their thoughts on how the situations in the social lives of the referees affect the competition management, it has been determined that the referees expressed the themes of not being affected by the performance, psychological effects, and finally physical effects, respectively, in their thoughts on how the changes they experienced during the menstruation period affected the competition management, it has been determined that they express the themes of positive psychological effects, negative psychological effects, not being affected, and finally emotional impact, in the opinions of the referees on how the participation of the referees in the matches of the big teams in terms of the community and the fans affects the match management, it has been determined that the referees express the themes of emotional behavior control and antipathy, in their thoughts on how the referees' perspectives towards the team they manage their matches affect the match management, it was determined that the referees expressed the themes of not being affected, positive effect and negative effect, in their thoughts on how the reactions of the spectators during the match affected the match management, it has been determined that the referees express the positive effect theme in their thoughts on how the identities of the athletes affect the competition management, it was determined that the referees expressed the situations encountered in the competition management of male athletes, the situations encountered in the competition management of female athletes, and the themes of equality in their thoughts on how the referees' directing a game of male or female team effects the competition management.