Bireylerin COVID-19 korkusu ile kanser taramalarına katılmaları arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between individuals' fear of COVID-19 and their participation in cancer screening
  1. Tez No: 751029
  2. Yazar: SEVGİ BAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASRET YALÇINÖZ BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, COVID-19 Korkusu, Kanser Taramaları, Pandemi, COVID-19, COVID-19 Fear, Cancer Screenings, Pandemic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışma; bireylerin COVID-19 korkusu ile kanser taramalarına katılmaları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı niteliktedir. Araştırmanın örneklemini Nisan 2021- Nisan 2022 tarihleri arasında Erzurum ilinde bulunan 50-70 yaş aralığındaki 395 gönüllü birey oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu”,“COVID-19 Korkusu Ölçeği (FCV-19S)”kullanılmıştır. Verilerin analizinde; ortalama, yüzde, standart sapma, t testi, ANOVA, ki kare testi, binary logistic regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada katılımcıların koronavirüs korkusu ölçeğinden aldığı toplam puan ortalaması 19.59±6.98 bulunmuştur. Bireylerin %50.8'inin pandemi sürecinde sağlık kuruluşuna gitmediği, %84.8'inin pandemi sürecinde kanser taraması yaptırmadığı, %69.3'ünün pandeminin devamı durumunda kanser taraması yaptırmayı düşünmediği belirlenmiştir. COVID-19 korku düzeyinin pandemi sürecinde tarama davranışlarını yaptırmama oranını 0.923 kat artıracağı bulunmuştur. COVID-19 korkusu pandemi sürecinde virüs bulaşır korkusuyla sağlık kuruluşuna gitmekten çekinme ve pandeminin devamı durumunda kanser taraması yaptırmayı düşünmeme düzeyini de 0.954 kat artırmaktadır (P=0.000). Sonuç: Koronavirüs korkusunun pandemi sürecinin tarama davranışlarını üzerinde etkisinin olduğu söylenebilir. COVID-19 korkusu pandemi sürecinde virüs bulaşır korkusuyla sağlık kuruluşuna gitmekten çekinme ve pandeminin devamı durumunda kanser taraması yaptırmayı düşünmeme düzeyini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the relationship between individuals' fear of COVID-19 and cancer screenings. Material and Method: The research is descriptive and relationship-seeking. The sample of the study consisted of 395 volunteers aged between 50-70 years in Erzurum between April 2021 and April 2022.“Patient Descriptive Information Form”and“COVID-19 Fear Scale (FCV-19S)”were used to collect data. In the analysis of data, mean, percentage, standard deviation, t test, ANOVA, chi-square test, binary logistic regression analysis was used. Results: In the study, the total mean score of the participants from the fear of coronavirus scale was 19.59±6.98. It was determined that 50.8% of the individuals did not go to a health institution during the pandemic process, 84.8% of them did not have cancer screening during the pandemic period, and 69.3% of them did not consider having cancer screening in case of the continuation of the pandemic. It has been found that the level of fear of COVID-19 will increase the rate of not having screening behaviors during the pandemic process by 0.923 times. The fear of COVID-19 increases the level of refraining from going to a health institution for fear of getting a virus during the pandemic process and not considering having cancer screening in case of the continuation of the pandemic by 0.954 times (P=0.000). Conclusion: It can be said that fear of coronavirus has an effect on browsing behaviors during the pandemic process. Fear of COVID-19 affects the level of refraining from going to a health institution for fear of getting a virus during the pandemic process and not thinking about having cancer screening in case of the continuation of the pandemic.