Paranazal sinüs ve nazal kavite varyasyonlarının bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of paranasal sinus and nasal cavity variation with computed tomography
  1. Tez No: 751245
  2. Yazar: ENGİN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAİT MENZİLCİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Paranazal sinüs, anatomik varyasyon, bilgisayarlı tomografi, sfenoid sinüs, fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi, paranasal sinus, anatomical variation, computed tomography, sphenoid sinus, functional endoscopic sinus surgery
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Multiplanar görüntüleme kullanarak paranazal sinüs bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarını değerlendirmek bu bölgenin karmaşık anatomisinin ve birçok anatomik varyasyonun daha iyi anlaşılmasını sağlar. Radyologların bu anatomik varyasyonları tanımasının kritik klinik sonuçları olacağının farkında olmaları önemlidir. Radyolog ve cerrah arasındaki iletişim, değerlendirmelerin genel kalitesini iyileştirerek daha iyi cerrahi sonuçlar sağlar(1). Bu çalışmada özellikle tehlikeli olabilecek varyasyonların cerrahi öncesi tanınması, tespiti ve buna bağlı olası komplikasyonların önlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda Ocak 2020-Aralık 2021 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Eğitim Araştırma Hastanesi Radyoloji polikliniğinde paranazal sinüs BT'si çekilen yaşları 18-84 arasında değişen 402 (177 kadın, 225 erkek) olgunun paranazal sinüs BT'leri retrospektif olarak incelendi. Sinüs cerrahisi öyküsü olan olgular, 18 yaşından küçük olgular, sinonazal masif polipozis, ciddi sinüs enflamatuar hastalığı, konjenital majör anomalisi, fibroosseöz lezyonu ve sinüs malignitesi bulunan olgular çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmamızda en sık saptanan anatomik varyasyon %77,6 (n=312) ile ager nazi hücresi oldu. En az tespit edilen anatomik varyasyonlar ise %0 (n=0) ile pnömotize alt konka ve unsinat proçes (UP) agenezisi varyasyonları oldu. Ayrıca literatürde nadir olarak bildirilen ve çalışılan bifid alt konka, bifid UP, alt konka hipoplazisi ve anterior etmoid arter kanalı ile lamina paprisea dehissansı (LP) çalışılmış olup literatüre katkı sağlayacağımızı düşünmekteyiz. Çalışmamızda özellikle multiplanar yapılan değerlendirmenin varyasyon değerlendirmesinde tartışmasız çok değerli bir görüntüleme metodu olduğu birkez daha vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluating paranasal sinus computed tomography (CT) scans using multiplanar imaging provides a better understanding of the complex anatomy of this region and its many anatomical variations. It is important for radiologists to recognize these anatomical variations and be aware of the critical clinical implications. Communication between the radiologist and surgeon improves the overall quality of assessments and provides better surgical outcomes (1). This study aims to identify and detect the variations that may be especially dangerous before surgery and to prevent possible complications related to these variations. In our study, paranasal sinus CTs of 402 (177 female, 225 male) cases aged between 18 and 84 who underwent paranasal sinus CT at the Radiology outpatient clinic of Gaziantep University Faculty of Medicine between January 2020 and December 2021 were retrospectively analyzed. Cases with a history of sinus surgery, younger than 18 years of age, sinonasal massive polyposis, severe sinus inflammatory disease, congenital major anomaly, fibroosseous lesion, and sinus malignancy were not included in the study. The most common anatomic variation detected in our study was the agger nasi cell with 77.6% (n=312). The least detected anatomical variations were pneumatized inferior turbinate and Uncinat process (UP) agenesis with 0% (n=0). In addition, bifid inferior turbinate, bifid UP, inferior turbinate hypoplasia, and anterior ethmoid artery canal and lamina papyracea dehiscence, which are rarely reported and studied in the literature, have been examined and we think that we will contribute to the literature. In our study, it was emphasized once again that multiplanar evaluation is indisputably a very valuable imaging method in the evaluation of variation.