Termik santral atığı uçucu külün portland çimentosuna etkisi
The effect of thermic power plant waste fly ash on properties of portland cement
  1. Tez No: 751688
  2. Yazar: ŞEYMA YÜCETÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP CUCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çimento, Uçucu Kül, Portland, Cement, Fly Ash, Portland
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Günümüzde artan çevresel bilince paralel olarak ulusal ve uluslararası çevresel politikalar giderek katılaşmaktadır. Her yıl milyarca ton tüketilen beton da bu çerçevede mercek altındadır. Sektör gerek büyük miktarda doğal kaynak ve enerji tüketmesi gerekse çimento üretimi kaynaklı - başta CO2 olmak üzere - salımların yüksek olması sebebi ile eleştirilmektedir. Bu eleştiriler alternatif yollar ile çözümlenmeye çalışılmaktadır. Beton ve çimento üretiminde uçucu kül, yüksek fırın cürufu, silis dumanı gibi puzolanik özellik gösteren endüstriyel atıkların kullanımı ile daha sürdürülebilir ve çevre koşullarına karşı daha dayanıklı nihai ürünler elde edilebilmektedir. Bahsi geçen atıklardan kömüre dayalı termik santrallerin yan ürünü olarak açığa çıkan uçucu küller gerek kolaylıkla ulaşılabilir olmaları, gerekse uygun inceliğe ve kimyasal yapıya sahip olmaları nedeniyle en fazla kullanılan çimento ikame malzemelerindendir. Uçucu küllerin uygun kullanımı ile betonda yeterli hatta daha üstün performans elde edilebilmektedir. Bu tez çalışmasında CEM I 42,5 R çimentosu içerisine termik santralinden tedarik edilen uçucu kül %0-%10-%20-%30 oranlarında ikame edilerek çimento sanayi kalite kontrol laboratuvarında belirlenen çeşitli analiz çalışmalarına tabi tutulacaktır. Bu çalışmada termik santraline ait uçucu kül ve CEM I 42,5 R çimentosu ile birlikte kullanılarak uçucu külün portland çimentosuna fiziksel, kimyasal ve mekaniksel olarak etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, increasing environmental awareness, national and international environmental policies are in parallel and getting stricter. The Concrete sector is criticized and under spotlight for consuming a billion tons natural resources and large amount of energy and high emissions from cement production - especially CO2. These criticisms are tried to be resolved with alternative ways. Fly ash in concrete and cement production, with the use of industrial wastes with pozzolanic properties such as blast furnace slag and silica fume, more sustainable and more durable end products can be obtained. The Fly ash, which is wastage of coal-based thermal power plants, it is easily accessible and it is one of the most used cement substitute materials due to its suitable fineness and chemical structure. With the appropriate use of fly ash, sufficient or even superior performance can be achieved in concrete. In this thesis study, the fly ash supplied from the thermal power plant will be substituted in CEM I 42.5 R cement at the rates of 0%-10%-20%-30% and will be subjected to various analysis studies determined in accordance with Turkish standards in the cement industry quality control laboratory. In this study, the physical, chemical and mechanical effects of fly ash on Portland cement were investigated by using fly ash from the Thermal Power Plant and CEM I 42.5 R cement together.