COVID-19 pandemisinin hemşireler üzerindeki psikolojik etkileri ve hemşirelerin beklentileri
Psychological effects of COVID-19 pandemic and the expectations on nurses
  1. Tez No: 751863
  2. Yazar: EZGİ İŞİTMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN BABACAN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Psikoloji, Nursing, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19 Pandemisi, Hemşire, Psikolojik Etki, Psikolojik Belirti, Korku, Beklenti, COVID-19 Pandemic, Nurse, Psychological Effects, Psychological Symptom, Fear, Expectation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: COVID-19 pandemisinin hemşireler üzerindeki psikolojik etkileri ve hemşirelerin beklentilerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki çalışma; etik kurul, kurum izni alındıktan sonra Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Çalışmaya onam veren 258 hemşire katıldı. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R), COVID-19 Korkusu Ölçeği uygulanarak online (çevrimiçi) anket yöntemiyle Aralık 2020-Haziran 2021 tarihlerinde toplandı. Verilerin analizinde SPSS 25.0 programı kullanıldı. Bulgular: COVID-19 pandemisinde hemşirelerin %53,1'inin psikolojik belirti düzeyi yüksekti. Hemşirelerin somatizasyon, kişilerarası duyarlılık, kaygı, fobik kaygı, paranoid düşünce, obsesif-kompulsif, depresyon belirti düzeyleri yüksek bulundu. Medeni durum, eğitim, gelir, çalışma süresi, çevresinde kayıp yaşama, psikolojik destek alma, COVID (+) olma, istifa etme düşüncesi, pandemi/epidemide çalışma tecrübesine göre psikolojik belirti düzeyleri anlamlı farklılık gösterdi. Hemşirelerin COVID-19 Korkusu Ölçeği puan ortalaması 20,92±6,03 olarak belirlendi. Medeni durum, gelir, psikolojik destek ve psikiyatrik tanı alma, çevresinde kayıp yaşama, COVID (+) olma, pandemi/epidemide çalışma tecrübesi, istifa etme düşüncesine göre COVID-19 korkusu düzeyleri anlamlı farklılık gösterdi. COVID-19 korkusu ile psikolojik belirti düzeyleri arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişki bulundu. Hemşirelerin COVID-19 pandemisinde yöneticilerden mobbinge karşı bir tutum sergilemelerini, ücretlerin ve çalışma saatlerinin iyileştirilmesini, motivasyon ve psikolojik destek sağlamalarını, yeterli hemşire istihdamı ve koruyucu ekipman sağlamalarını; toplumdan hijyen-mesafe kurallarına uymalarını, anlayış, saygı göstermelerini; çalışma arkadaşlarından, iş birliği-dayanışma, anlayış bekledikleri belirlendi. Sonuç: Etkili faktörler dikkate alınarak riskli özelliklere sahip hemşirelerin psikolojik, sosyal, toplumsal ve yönetimsel açıdan desteğe gereksinim duydukları belirlendi. Hemşirelerin ruh sağlığının korunması ve güçlendirilmesi için yöneticilerin koruyucu ve destekleyici önlemler alması önerildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this paper is to identify the psychological effects of COVID-19 pandemic on nurses and their expectations. Materials and Methods: The descriptive study was carried out in Dr. Feriha Öz Emergency Hospital after obtaining permission from the ethics committee and the institution. 258 nurses who gave consent participated in the study. Data were collected by online survey method by applying Personal Information Form, Symptom Checklist (SCL-90-R) and COVID-19 Fear Scale between December 2020 and June 2021. SPSS 25.0 program was used in the analysis of the data. Results: In the COVID-19 pandemic, 53.1% of the nurses had a high level of psychological symptoms. The nurses' levels of somatization, interpersonal sensitivity, anxiety, phobic anxiety, paranoid thought, obsessive-compulsive, and depression symptoms were found to be high. Marital status, education, income, working time, losing a relative, receiving psychological support, being COVID (+), resignation thought, and working experience in a pandemic/epidemic psychological symptom levels showed significant differences. The mean score of the Nurses' Fear of COVID-19 Scale was determined as 20.92±6.03. According to marital status, income, psychological support and psychiatric diagnosis, bereavement, being COVID (+), working experience in pandemic/epidemic, and resignation thought, the levels of fear of COVID-19 of nurses differed significantly. A significant and positive relationship was found between fear of COVID-19 and psychological symptom levels. It was determined that the nurses expect their managers to be against of mobbing, improve wages and working hours, provide motivation and psychological support, provide adequate nurse employment and protective equipment; the society to comply with the rules of hygiene-distance, to show understanding and respect; and their colleagues to cooperate and some understanding. Conclusion: Considering the effective factors, it was determined that nurses with risky characteristics needed psychological, social, social and administrative support. It was recommended that managers take protective and supportive measures to protect and strengthen the mental health of nurses.