Osmanlı kamusal alanında ve sosyal hayatında bisikletin kullanımı ve yaygınlaşması
  1. Tez No: 751917
  2. Yazar: CENK HÜNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bisiklet, Velosipet, Yarış, Sosyal Hayat, Kamusal Alan, Bicycle, Velocipede, Race, Social Life, Public Space
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışma, Osmanlı topraklarında bisikletin sosyal hayatta ve kamusal alanda benimsenme ve yaygınlaşma sürecini incelemeyi amaçlamaktadır. 19. yüzyılın ilk çeyreğinde icat edilen bisikletin Osmanlı topraklarında yaygınlaşması ise aynı yüzyılın son çeyreğinde gerçekleşmiştir. Kişisel ulaşım alanında devrim yaratan, modernliğin ve kadın özgürleşmesinin bir nesnesi haline gelen bisiklet, Osmanlı sosyal hayatında yarışların, rekreasyonel faaliyetlerin, yurt içi seyahatlerin aktörü haline gelmiş ve güvenlik teşkilatlarına dahil edilmesiyle beraber resmi kurumlarda yararlanılan bir araç olmuştur. Bisikletin Osmanlı topraklarında bahsi geçen alanlarda benimsenmesi ve yaygınlaşması, dönemin dergi ve gazeteleri, arşiv kaynakları, yerli ve yabancı literatür göz önünde tutularak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the adoption and spread of the bicycle in the social life and public space in the Ottoman lands. The widespread use of the bicycle invented in the first quarter of the 19th century in the Ottoman lands took place in the last quarter of the same century. The bicycle revolutionizing the field of personal transportation and becoming an object of modernity and women's liberation became an actor of races, recreational activities and domestic travels in the Ottoman social life, and became a tool used in official institutions with its inclusion in security organizations. The adoption and spread of the bicycle in the mentioned areas in the Ottoman lands were examined by considering the period's magazines and newspapers, archival sources, domestic and foreign literature.