Türkiye bina deprem yönetmeliği 2018'e göre tarihi Kuyudibi Konağı'nın analitik ve nümerik performansının karşılaştırılması
Comparison analytical and numerical performance of historical timber building according to Türkiye seismic code 2018
- Tez No: 752131
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHİR AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ahşap yapılar, ahşap yapı taşıyıcı sistemleri, deprem hesabı, Timber structures, Timber structural systems, seismic analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez kapsamında tarihi ahşap bir yapı belirlenmiş olup bu yapının TS-647“Ahşap Yapıların Hesap Ve Yapım Kuralları”standardına göre eleman tahkiklerinin ve gerekli güçlendirmelerin yapılması ve yeni deprem yönetmeliğine göre performansının incelenmesi amaçlanmıştır. İki aşamalı olarak yapılan çalışma planı doğrultusunda ilk olarak yapının taşıyıcı sistem hesabı yapılmıştır. Bu doğrultuda Excel dosyasında TS-647 standardına göre formüller oluşturularak gerekli tahkikler yapılmıştır. Tahkikler sonucu gereken elemanlarda boyut değişikliği yapılmıştır. Belirlenen yeni eleman boyutlarıyla TBDY 2018“ Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği”ne göre deprem hesabı yapılmıştır. İkinci hesap aşamasında ise Sap 2000 programında yapının modeli oluşturulmuş ve deprem analizi yapılmıştır. Daha sonra deprem hesabı için analitik hesaptan alınan değerler ve nümerik analiz sonrasında alınan değerler karşılaştırılmıştır. Anlatılan bu çerçeve doğrultusunda yapılan çalışma toplam 5 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş bölümü olup tezin amacı ve tez kapsamında yapılan literatür araştırmaları verilmiştir. İkinci bölümde ahşabın malzeme olarak tanımı yapılmış ve yapısal özelliklerine yer verilmiştir. Üçüncü bölüm ahşap yapı ve taşıyıcı sisteminin anlatıldığı bölümdür. Dördüncü bölümde belirlenen yapıya ait genel bilgiler, TBDY 2018'e göre tasarım parametreleri, analitik hesap için oluşturulan formüller ile yapılan hesaplar ve detayları, yapının Sap 2000 programında modellenmesi ve analizler verilmiştir. Beşinci bölüm sonuç bölümü olup yapılan çalışmaya ait genel değerlendirmenin yapıldığı bölümdür.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, a historical timber structure has been determined and it is aimed the elements analiyse and necessary reinforcing according to the TS-647“Türkiye timber building code”standard and to examine its performance according to the new seismic code.In accordance with the work plan, which was carried out in two stages, structure the load bearing system calculation of the was carried out first. In this direction, the necessary investigations were made by creating formulas according to the TS-647 standard in the Excel file. As a result of the investigations, dimension changes were made in the required elements.Seismic analysis were made according to the TBDY 2018“Türkiye Seismic Code 2018”with the new element dimensions determined.In the second calculation phase, the model of the structure was created in the Sap2000 program and seismic analysis.Then, the values obtained from Excel and the values obtained from Sap 2000 after analysis were compared for seismic analysis. The study carried out in line with this framework consists of a total of 5 chapters. The first part is the introduction section and the purpose of the thesis and the literature research conducted within the scope of the thesis are given.In the second part, the definition of wood as a material and its structural properties are given.The third section is the section in which the timber structure and the load bearing system are explained.In the fourth chapter, general information about the structure determined, design parameters according to TBDY 2018, calculations and details made with the formulas created in the Excel file, modeling of the structure in Sap 2000 program and analyzes are given.The fifth section is the conclusion and it is the section where the general evaluation of the study is made.