22 Numaralı Haleb Evâmir-i Sultâniyye Defterinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi
Transciription and evaluation of the Aleppo Evâmir-i Sultaniyye Document No:22
- Tez No: 752312
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Evâmir-i Sultâniyye, Haleb, Şeriyye Sicilleri, Kadı, Evâmir-i Sultaniyye, Ottoman Empire, Transcription
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Osmanlı taşra idaresinde önemli yeri olan kadılar merkezden gönderilen emirlerin yerine getirilmesinde birinci derece sorumlu yöneticilerden biridir. Kazaî ve idari görevlerini yerine getirirken tuttukları şeriyye sicillerinin önemli bir kısmı günümüze ulaşmıştır. Bu siciller arasında merkezden gelen idari konulara dair sultanın emirlerinin ve idareye dair diğer bazı yazıların bir arada kaydedildiği siciller de vardır. Haleb kadılığına ait siciller arasında Evâmir-i Sultâniyye adıyla kaydedilmiş müstakil sicil defterleri bunlar arasındadır. Haleb bölgesinin merkezle ilişkilerini ortaya koyması bakımından kıymetli bilgiler vermektedir. Çalışmamızın konusunu oluşturan 1790-1791 yıllarını kapsayan 22 Numaralı Haleb Eyâleti Evâmir-i Sultaniyye Defteri de Osmanlı Devleti'nin taşra politikası, Haleb bölgesinin merkezi yönetim için önemini ortaya koymaktadır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Haleb'in coğrafi konumu, Haleb'in kısa tarihi, III. Selim dönemi, Şer'iyye sicilleri ve Evâmir-i Sultaniyye defterlerine değinilmiştir. İkinci bölümde 22 numaralı defter tanıtılmış ve Haleb fiziki, idari ve sosyal açıdan değerlendirilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde 22 numaralı defterdeki belgelerin özetleri tablo halinde verilerek defterin transkripsiyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The qadis, who have an important place in the Ottoman provincial administration, are the administrators who are primarily responsible for the execution of the orders sent from the capital. An important part of the court records they kept while fulfilling their legal and administrative duties have survived to the present day. Among these records, there are also records in which Sultan's orders on administrative matters coming from the capital and some other writings on administration are recorded together. Among the records of the Aleppo judgeship, the independent registry books recorded under the name Evâmir-i Sultâniyye provide valuable information in terms of revealing the relations of the Aleppo region with the capital. One of them, the Aleppo State Evâmir-i Sultaniyye Document numbered 22, covering the years 1790-1791, which is the subject of our study, reveals the provincial policy of the Ottoman Empire and the importance of central administration of the Aleppo region. Our study consists of three parts. In the first part, the geographical location of Aleppo, a brief history of Aleppo, III. Selim period, Court Records and Evâmir-i Sultaniyye Document are mentioned. In the second part, the document numbered 22 was introduced and its administrative, economic, physical and social evaluations were made. In the third part, the transcript of the document numbered 22 was made and the summaries of the documents were prepared in tables.