Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında kullanılan denge cihazının iyileştirilmesi
Improvement of the balance device used in the field of physical therapy and rehabilitation
  1. Tez No: 752313
  2. Yazar: GÜLBAHAR ELİF PADAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DANIŞMAN, ÖĞR. GÖR. İBRAHİM ETHEM SAÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Denge, Kararlılık Sınırları Testi, Basınç Merkezi, Romberg Testi, Fizyoterapi, Balance, Limits of Stability Test, Center of Pressure, Romberg Test, Physiotherapy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bireylerde denge kontrolü ameliyat, kaza, bazı ilaçlar ve multimorbidite gibi birçok etken nedeniyle bozulabilmektedir. Bozulan denge mekanizması için fizyoterapinin alt dallarından biri olan egzersiz ile denge durumunun iyileştirilmesi ve devamlılığının sağlanmasını destekleyen sağlık hizmetleri verilmektedir. Ancak fizyoterapist tarafından herhangi bir cihaz desteği olmaksızın verilen tedavi sırasında oluşabilecek tecrübe farkı, yanlış müdahale gibi durumların önüne geçilmelidir. Bu sebeple bu tezde dengenin kontrolü ve gelişiminin test edilip, izlenebileceği bir denge cihaz sisteminin tasarımı yapılmaktadır. Bu cihaz sistemi hasta yoğunluğu, uzun süren tedavi süreçleri gibi sebeplerle hasta verilerinin fizyoterapistlerce hatırlanması zorluğundan kaynaklanabilecek tedavi aksaması gibi sebepleri ortadan kaldırıp standart bir test ve egzersiz imkanı sunmaktadır. Bu testler hastanın hareket sınırlarının test edildiği kararlılık sınırları testi (Limits of Stability/LOS) ve postural kontrolün incelendiği Romberg testi şeklindedir. İlk test olan LOS'ta hastanın ön, arka, sağ ve sola eğilme mesafeleri test edilmektedir. Romberg testi ise stabil/stabil olmayan zeminde gözler açık/kapalı vücut salınımının izlenmesi ile gerçekleştirilmektedir. Böylece hastanın egzersiz öncesi ve sonrası denge durum gelişimi izlenebilmektedir. Testlere ek olarak oyun şeklinde kurgulanan egzersizler hastanın mediolateral ve anteriposterior eksende eğilme sınırlarını ve adım atma reflekslerini geliştirmesinde yardımcı olmaktadır. Bahsedilen cihazın prototip sistem tasarımı tez kapsamında gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The balance control can be disrupted due to many factors such as surgery, accident, some drugs and multimorbidity in individuals. Exercise, which is one of the types of physiotherapy, is the health service that supports the improvement of the patient's deteriorated balance and ensuring its continuity. In this thesis, a balance device system is designed to be used by physiotherapists, where the control and development of balance can be tested and monitored. This device system provides a standard test and exercise opportunity by eliminating the reasons such as patient density, long treatment processes, and difficulty in remembering patient data by physiotherapists, and treatment interruption that may arise from the difference in experience between physiotherapists. The designed device system includes the limits of stability test (LOS), in which the patient's range of motion is tested, and the Romberg test, in which postural control is examined. In the LOS test, the patient's leaning distances to front, back, right and left are tested. The Romberg test, on the other hand, is performed by monitoring the body oscillation on a stable/unstable ground with eyes open/closed. The physiotherapist is provided with the opportunity to observe and compare with the tests performed before and after the exercise to monitor the development of the patient. In addition to the LOS test and Romberg test, there are also games that allow the patient to exercise. With these games, it is aimed to develop leaning limits and stepping reflexes of patients in the mediolateral and anteroposterior axis. Moreover, the scores given at the end of the games allow the patient to see his progress. Within the scope of this thesis, the prototype system design of the mentioned balance device has been realized.