Konut tasarım ve üretim süreçlerinde 3B yazıcı teknolojisinin incelenmesi
Review of 3D printer technology in residential design and production processes
  1. Tez No: 752650
  2. Yazar: CEM DERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE DİLAY GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: 2B yazıcı, 3B yazıcı, Konut, 2D printer, 3D printer, Residential
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde farklı sektörlerdeki yaşanan değişimler, teknolojik yenilik ve ilerlemeleri çağın vazgeçilmez süreçlerine dönüştürmüştür. Özellikle teknolojik gelişime paralel kendini devamlı yenilediği görülen mimarlık alanında üç boyutlu yazıcıların yapım teknolojisi bağlamında önemli bir yer edineceği görülmektedir. Üç boyutlu yazıcıların, farklı alanlardaki ihtiyaçları ortadan kaldırdığı söylenebilir. İki boyutlu yazıcılar ile kağıt üzerindeki çıktı sonuçları, üç boyutlu yazıcıların sayesinde dokunulabilir üç boyutlu objelere dönüşmüştür. Üç boyutlu yazıcılar ile objeleri üretilebilir duruma getirmek için birbirlerinden farklı imalat tekniklerinden yararlanılmaktadır. İmalat teknikleri içinde değerlendirilen eksiltmeli imalatın eklemeli imalata dönüşmesinden sonra birçok teknik ve yöntem de beraberinde gelmiştir. Üç boyutlu yazıcı teknolojileri eklemeli imalatın bir sonucu olarak ortaya çıkması söz konusudur. Konut üretiminde 3B yazıcı kullanım alanlarını tespit etmek ve konut üretiminde örneklerini araştırmak bu çalışmanın amacıdır.
Özet (Çeviri)
Today, the changes in different sectors have transformed technological innovations and advances into the indispensable element of the age. Especially in the field of architecture, which is seen to constantly renew itself in parallel with technological development, it is seen that 3D printers will gain an important place in the context of construction technology. 3D printers appear to eliminate needs in different areas. Print results on paper with two-dimensional printers have become touchable 3D objects thanks to 3D printers With 3D printers, different manufacturing techniques are used to make objects produceable. Many techniques and methods have come with it after the transformation of the reduced manufacturing evaluated within the manufacturing techniques into additive manufacturing. 3D printer technologies are the result of additive manufacturing. Using a 3D printer in residential production is stated as the subject of this study.