Yoğun bakım ve servis hemşirelerin bağlamsal performans düzeyleri ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Contextual performance levels of intensive care and ward nurses and evaluation of related factors
- Tez No: 752651
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA DURNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bağlamsal Performans, Hemşire, Kişisel Destek, organizasyonel Destek, Contextual Performance, Nurse, Personal Support, Organizational Support
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Yoğun bakımda ve serviste çalışan hemşirelerin bağlamsal performans düzeyleri ile ilişkili faktörleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma amacı doğrultusunda İstanbul ilinde bulunan iki özel hastanede çalışmakta olan hemşirelerin katılımı ile bir anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler; kişisel bilgi formu ile Hastanede Çalışan Hemşirelerde Bağlamsal Performans Ölçeği ile toplanmıştır. Veriler SPSS 24.0 istatik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin bağlamsal performans ölçeği toplam puan ortalaması 4,25±0,51, kişisel destek boyutu puan ortalaması 4,50±0,44 ve organizasyonel destek boyutu puan ortalaması 3,96±0,67'dir. Hemşirelerin tanımlayıcı özelliklerine göre bağlamsal performans ölçeği puanları istatiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir. Sonuçlar: Hemşirelerin bağlamsal performansı yüksek düzeydedir. Hemşireler kişisel destek boyutunda organizasyonel destek boyutuna kıyasla daha yüksek performansa sahiptir. Cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, çalışılan ünite, meslekte çalışma süresi, birimde çalışma süresi, yoğun bakım eğitimi alma durumu ile bağlamsal performans arasında anlamlı ilişki bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the factors related to the contextual performance levels of nurses working in intensive care and service. Material and Method: For the purpose of the research, a questionnaire was conducted with the participation nurses working Hospital in Istanbul In the study, the data were collected with a Personal Information Form and the Contextual Performance Scale in Hospital Nurses. The data were analyzed through SPSS 24.0 statistics program. Findings: The contextual performance scale total point average of the nurses is 4,25 ± 0,51, the personal support size point average is 4,50 ± 0,44, and the organizational support size point average is 3,96 ± 0,67. According to the descriptive characteristics of the nurses, the contextual performance scale scores do not differ statistically. Conclusion: The contextual performance of nurses is high. Nurses have higher performance in personal support than in organizational support. There is no significant relationship between gender, age, marital status, educational status, working unit, working time in the profession, duration of work in the unit, intensive care educational status and contextual performance.