Kolorektal soliter ve senkron adenomatöz poliplerde metalloproteinaz 1-2-9, HIF-1 alfa, VEGF ve NGAL ekspresyon düzeylerinin farklılığının araştırılması
Colorectal soliter and synchronous adenomatosis metalloproteinase 1-2-9, HIF-1 alpha, VEGF and NGAL expression investigation of the difference of levels
  1. Tez No: 752708
  2. Yazar: MUHAMMET BURAK KAMBUROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ALTINTOPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Senkron polip, Soliter polip, MMP-1, VEGF, NGAL, HİF-1 Alfa, Synchron polyp, Soliter polyp, MMP-1, VEGF, NGAL, HİF-1 Alfa
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ : Çalışmamızda soliter ve senkron kolorektal adenomatöz polipli hastaların kolonoskopik spesimenlerinde onkopatolojik değeri ispat edilmiş önemli bazı immünhistokimyasal boyamaların ekspresyon düzeylerinin farklılığının ortaya konması ile senkron polipli hastalardaki kanser gelişim riskinin ele alınarak yorumlanması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM : Soliter tubuler adenom ve senkron tubuler adenom (rektum kanseri ile birlikte tubuler adenoma saptanan hasta) grubu retrospektif olarak belirlenecektir. Bu hastaların Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda daha önceden histopatolojik incelemeleri yapılmış olan poliplerine ait preparatları değerlendirmeye alınarak MMP-1,2, HIF-1 alfa, VEGF ve MMP-9, NGAL ile immunhistokimyasal boyama yapılacaktır. Her iki grup hasta için boyamalar sonucunda elde edilen materyallerde belirtilmiş olan parametreler için ekspresyon düzeyleri belirlenerek ayrı ayrı kayıt edilecek ve her iki grup arasında ekspresyon düzeylerinin istatistiksel karşılaştırması yapılacaktır. BULGULAR : İki grup spesimenleri Matriksmetalloproteinaz 1-2, HIF-1 alfa, VEGF ve MMP-9, NGAL ile immunhistokimyasal boyanma açısından karşılaştırıldıklarında VEGF ile boyanmada istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamış olup , MMP-1-2- 9, HIF-1 alfa, NGAL ile boyanmada istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. SONUÇ : Malignite gelişimi ile ilişkileri iyi bilinen NGAL, MMP1-2-9 ve HIF-1 alfa düzeylerinin senkron poliplerde yani daha önce malignite gelişmiş kolorektal mukozadan kaynaklanmış olan poliplerde daha yüksek olarak belirlenmesi bu iki polip grubunun özellikle malignite gelişim potansiyeli açısından aslında aynı olmayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND PURPOSE: In our study, the difference in expression levels of some important immunohistochemical stainings with proven oncopathological value in colonoscopic specimens of patients with solitary and synchronous colorectal adenomatous polyps is to evaluate the risk of cancer development in patients with synchronous polyps. MATERIALS AND METHODS: Solitary tubular adenoma and synchronous tubular adenoma (patient with rectal cancer and tubular adenoma) group will be determined retrospectively. Immunohistochemical staining with Matrixmetalloproteinase 1-2, HIF-1 alpha, VEGF and MMP-9, NGAL will be performed by evaluating the preparations of the polyps of these patients, whose histopathological examinations were performed previously in Sakarya University Faculty of Medicine, Department of Pathology. For both groups of patients, the expression levels for the parameters specified in the materials obtained as a result of the staining will be determined and recorded separately, and a statistical comparison of the expression levels between the two groups will be made. RESULTS: When the specimens of the two groups were compared in terms of Matrixmetalloproteinase 1-2, HIF-1 alpha, VEGF and MMP-9, immunohistochemical staining with NGAL, no statistically significant difference was found in staining with VEGF, MMP-1-2-9, HIF-1 alpha, A statistically significant difference was found in staining with NGAL. CONCLUSION: The fact that NGAL, MMP1-2-9 and HIF-1 alpha levels, which are well-known to be associated with the development of malignancy, are found to be higher in synchronous polyps, that is, in polyps originating from the colorectal mucosa with a previous malignancy, suggests that these two polyp groups may not actually be the same, especially in terms of malignancy development potential.