ABD'nin iç ve dış politikası bağlamında Vietnam ve I. Körfez Savaşı'nın medya etkisi bakımından karşılaştırılması
Comparison of Vietnam and the First Gulf War in terms of media influence in the context of US internal and external affairs policy
- Tez No: 752772
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD, Vietnam Savaşı, I. Körfez Savaşı, Hegemonya, Medya, USA, Vietnam War, First Gulf War, Hegemony, Media
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Vietnam Savaşı ve I. Körfez Savaşı, ABD'nin medya gücünü kullanmayı öğrenmesi bakımından iki önemli süreci oluşturmaktadır. İlk örnek, medyanın yanlış kullanımının örneği olan Vietnam Savaşı'dır. Medyanın yanlış kullanımı, Vietnam Savaşı'nda ABD'ye büyük zararlar vermiş ve savaşı kaybetmesine neden olmuştur. ABD Vietnam'da aldığı dersle, medya gücünün doğru bir şekilde kullanılması gerektiğini çok net bir şekilde anlamıştır. Bu yüzden savaş sonrasında medya, ABD'nin hegemonik güç olma yolunda kullanmış olduğu önemli bir araca dönüşmüştür. İkinci örnek ise ABD için medya gücünün doğru kullanım örneği olan I. Körfez Savaşı'dır. ABD, Vietnam'da aldığı yenilgiden sonra I. Körfez Savaşı'nı medya gücünü kontrolü altında tutarak gerçekleştirmiştir. Bu çalışmada Vietnam Savaşı ve I. Körfez Savaşı sırasında, Gramsci'nin hegemonya söyleminin ABD politikası üzerindeki analizleri ve ABD'nin hegemonik güç olma yolunda medyayı bir hegemonya aracı olarak kullanması incelenmiştir. Aynı zamanda ABD'nin Vietnam Savaşı ve I. Körfez Savaşı sırasında medya gücünü nasıl kullandığı ve bu gücün savaşların gidişatını ne yönde etkilediği araştırılmıştır. Bu noktadan hareketle söz konusu savaşların sebepleri, gelişimi ve sonuçları incelenerek medya etkisinin ABD'nin iç ve dış politikasında ne gibi değişikliklere neden olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Vietnam War and the First Gulf War constitute two important processes in terms of the USA's learning to use its media power. The first example is the Vietnam War, which is an example of media misuse. The misuse of the media caused great damage to the USA in the Vietnam War and caused them to lose the war. With the lessons learned in Vietnam, the USA clearly understood that the media power should be used correctly. Therefore, after the war, the media has turned into an important tool used by the USA to become a hegemonic power. The second example is the First Gulf War, which is an example of the correct use of media power for the USA. After the defeat in Vietnam, the USA carried out the First Gulf War by keeping the media power under their control. In this study, Gramsci's analysis of hegemony discourse on US policy and the use of the media as a hegemonic tool in the way of becoming a hegemonic power were examined during the Vietnam War and the First Gulf War. At the same time, it has been researched how the USA used its media power during the Vietnam War and the First Gulf War and how this power affected the course of the wars. From this point of view, the causes, development and results of the wars in question were examined and what kind of changes the media influence caused in the domestic and foreign policy of the USA were evaluated.