Küçük devlet dış politikasında iç ve dış faktörler: Sırbistan dış politikası örneği
Internal and external factors in small state foreign policy: The case of foreign policy of Serbia
  1. Tez No: 716795
  2. Yazar: UFUK OĞUZ TAŞÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA DİDEM EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sırbistan, Küçük Devlet, Dış Politika, Serbia, Small State, Foreign Policy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmada, küçük devletlerin tarihçesi, bir devletin hangi koşullarda küçük bir devlet olarak tanımlanması gerektiği ve Sırbistan'ın bu bağlamda neden küçük devlet statüsünde değerlendirilmesi gerektiği tartışılmaktadır. 1991 yılında Yugoslavya'nın dağılma sürecinden günümüze kadar Sırbistan'ın küçük bir devlet olarak dış politika uygulamaları ve bu uygulamaların üzerinde etkili olan iç ve dış faktörler değerlendirilmektedir. Sırbistan'ın dış politika yapımında iki taraflı ve çok taraflı ilişkilerin önemi ile söz konusu iç ve dış etkenlerin bu ilişkiler üzerindeki rolü incelenmektedir. Bu çerçevede Sırbistan'ın, ABD, Rusya, Çin gibi büyük güçler ile, Türkiye gibi bölgesel bir güç ile, Bosna-Hersek örneğinde küçük devletler ile ve son olarak, AB ve NATO gibi uluslararası örgütler ile yürüttüğü ilişkiler, küçük devlet dış politikası bağlamında tahlil edilmektedir. Nihai tahlilde, Sırbistan'ın gerek iç ve dış faktörleri ile, gerek dış politika yapım biçimi ve diğer devletler ile yürüttüğü ilişkilerdeki davranış biçimi ile, küçük bir devlet olarak varlığını sürdürdüğü ve sürdürmeye devam edeceği savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the history of small states, the conditions under which a state should be defined as a small state and why Serbia should be considered as a small state in this context are discussed. The foreign policy practices of Serbia as a small state from the disintegration of Yugoslavia in 1991 to the present and the internal and external factors that are effective on these practices are evaluated. The importance of bilateral and multilateral relations in Serbia's foreign policy-making and the role of the internal and external factors on these relations are examined. In this context, Serbia's relations with major powers such as the USA, Russia and China, a regional power such as Turkey, small states in the case of Bosnia and Herzegovina, and international organizations such as the EU and NATO, are analyzed in the context of small state foreign policy. In the final analysis, It is argued that Serbia has continued and will continue to exist as a small state based on its internal and external factors, foreign policy-making and behavior in its relations with other states.