Küçük İskender'in şiirlerinde Yeraltı edebiyatı ve Beatnik Kuşak etkisi
Effect of Underground literature and Beatnik Generation on Küçük İskender's poetry
  1. Tez No: 752782
  2. Yazar: ÇAĞRI KİRENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MACİT BALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yeraltı edebiyatı, Beat Kuşağı, küçük İskender, Beatnik Kuşak, Underground yazını, Underground Literature, Beat Generation, küçük İskender, Beatnik Generation, Underground Literacy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Asıl adı Derman İskender Över olan küçük İskender, 1980 Kuşağı şairlerindendir. Onun şiirleri,“Yeraltı edebiyatı”,“Underground Yazını”,“Beatnik Kuşak”olarak isimlendirilen edebiyata aittir. küçük İskender, Türk edebiyatında“marjinal şair”,“uçta şair”olarak görülmektedir. küçük İskender'in marjinal ve periferik tipte şiirler yazması şairi“Yeraltı edebiyatı”ve“Beat Kuşağı edebiyatı”ile yakınlaştırmaktadır. Genel olarak, Yeraltı edebiyatı hakkında tam ve çerçevesi çizilmiş bir tanım bulunmamaktadır. Yeraltı edebiyatı hakkında birden çok görüşün olması net olarak kalıplarının çizilmemesiyle alakalıdır. Yeraltı edebiyatı, genellikle“ötekileştirilen”,“yabancılaştırılan”bireyin veya“altkültür”,“alt tabaka”olarak isimlendirilen grupların edebiyatı olarak görülmektedir. Yeraltı edebiyatı modern anlamda ilk kez, Beat Kuşağı edebiyatçılarının hayat ve sanat algılarında karşılık bulmuştur. Beat Kuşağı edebiyatçıları genel olarak sisteme, topluma ve hayat kurallarına karşı muhaliftirler ve bu kuralları topyekûn reddedecek kadar marjinal bir anlayışa sahiptirler. Modern zamanlara gelindiğinde de Beat Kuşağı müesses nizama karşı gelerek modern Yeraltı edebiyatını bünyesinde barındırmaktadır. küçük İskender'in şiirleri de müesses nizamın ve toplumun kolayca kabul edemeyeceği türden şiirlerdir. Türk edebiyatı tarihine bakıldığında, küçük İskender şiirleri Yeraltı edebiyatı çerçevesinde yazılan ilk şiirlerdir. Ayrıca küçük İskender'in sanat anlayışı ilk şiirinden son şiirine kadar aynı çizgide devam etmiştir. Bu durum şairin tavrındaki tutarlılıkla açıklanabilmektedir. küçük İskender şiirleri Beatnik Kuşak olarak adlandırılan kuşaktan etkilenmiştir. Beat Kuşağı edebiyatı Türk edebiyatında tam anlamıyla küçük İskender'in şiirleriyle kendine karşılık bulmuştur.
Özet (Çeviri)
küçük İskender whose real name is Derman İskender Över, is one of the 1980s generation poets. His poems belong to the literature called“Underground Literature”,“Underground Literacy”,“Beatnik Generation”. küçük İskender is seen as a“marginal poet”,“poet the edge”in Turkish literature. küçük İskender's writing of marginal and peripheral type poems brings the poet closer to“Underground Literature”and“Beat Generation Literature”. In general, there is no full and outlined definition of underground literature. The fact that there are more than one view about underground literature is clearly related to not drawing the patterns. Underground literature is generally seen as the literature of the“othered”,“alienated”individual or the groups called“subculture”,“lower class”. For the first time in the modern sense, underground literature found a response in the life and art perceptions of the Beat Generation writers are generally opposed to the system, society and the rules of life and have a marginal understanding to reject these rules altogether. When it comes to modern times, to Beat Generation opposes the established order and incorporates modern Underground literature. The poems of küçük İskender are also poems that the established order and society cannot easily accept. When we look at the history of Turkish literature, küçük İskender's poems are the first poems written within the framework of underground literature. In addition, küçük İskender's understanding of art continued in the same line from his first poem to his last poem. This situation can be explained by the consistency of the poet's attitude. küçük İskender's poems Werder influenced by the so-called Beatnik Generation. The literature of the Beat Generation has found a true response in literature with the poems of küçük İskender.