Elektron ışın ergitme yöntemi ile üretilen ınconel 718 süperalaşımlarda ısıl işlem ve sıcak izostatik preslemenin mikro yapıya ve mekanik özelliklere etkileri
- Tez No: 753167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU SARALOĞLU GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Eklemeli imalat, Inconel 718, İkincil işlemler, Mekanik özellikler, Additive manufacturing, Inconel 718, Post-processes, Mechanical properties
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri ve Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Savunma Platformları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Üç boyutlu (3B) baskı ve hızlı prototipleme olarak da bilinen eklemeli imalat (Additive Manufacturing/AM), bilgisayar destekli tasarıma (CAD) dayalı olarak katman katman malzeme ekleyerek katı nesneler yapma teknolojisidir. AM teknolojilerinden biri olan Elektron Işını Ergitme (EBM) teknolojisi, yüksek basınç atmosferi ve vakum ortamında metal tozların yüksek enerji ve sıcaklık sağlayan odaklanmış bir elektron ışını tarafından eritilmesi prensibine dayanarak alt alta veya üst üste birleştirilmesiyle yapılan tekrarlı kaynaklama tekniği ile katman oluşturulmasına dayanır. Inconel 718, mükemmel yüksek sıcaklık dayanımı ve yüksek sıcaklıklara kadar iyi oksidasyon korozyon direnci nedeniyle en yaygın kullanılan nikel bazlı süper alaşımdır. Başlıca kullanım alanları diskler, miller, kasalar, statorlar, kanatlar, contalar, destekler, protezler, borular ve bağlantı elemanlarıdır. Inconel 718'in mekanik ve fiziksel özelliklerini ölçmek üzere uygulanacak deneylerle ortaya koyarak sıcak izostatik presleme ve ısıl işlemin etkilerinin araştırılması bu tez çalışmasının ana konusunu oluşturmaktadır. Bu kapsamda; eklemeli imalat, eklemeli imalat + ısıl işlem, eklemeli imalat + sıcak izostatik pres + ısıl işlemle üretilen Inconel 718 numunlelerinin çekme testi ve yoğunluk değerleri kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
Additive manufacturing (AM), also known as three-dimensional (3D) printing and rapid prototyping, is a technology of making solid objects by adding material layer by layer based on computer-aided design (CAD). Electron Beam Melting (EBM) technology, which is one of the AM technologies, is based on the principle of melting metal powders by a focused electron beam that provides high energy and temperature in a high pressure atmosphere and vacuum environment, and it is based on the formation of layers by the repeated welding technique, which is made by joining one on top of the other. Inconel 718 is the most widely used nickel-based superalloy due to its excellent high temperature strength and good oxidation corrosion resistance up to high temperatures. Its main areas of use are discs, shafts, cases, stators, blades, gaskets, supports, prostheses, pipes and fasteners. The main subject of this thesis study is to investigate the effects of hot isostatic pressing and heat treatment by revealing the mechanical and physical properties of Inconel 718 with experiments to be applied. In this context; Tensile test and density values of Inconel 718 samples produced by additive manufacturing, additive manufacturing + heat treatment, additive manufacturing + hot isostatic press + heat treatment were compared. .