Düşünce bozukluğu olan ve olmayan şizofreni hastalarının yapısal MR görüntülemelerinin karşılaştırılması
Comparison of structural MRI imaging of schizophrenia patient with and without formal thought disorder
  1. Tez No: 753505
  2. Yazar: ECENAZ SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. ELİF ORAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Kortikal Kalınlık, Network, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Düşünce Bozukluğu, Schizophrenia, Cortical Thickness, Network, Magnetic Resonance Imaging, Formal Thought Disorder
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Giriş: Şizofreni, dikkat, işleyen bellek ve yürütücü işlev alanlarında ilerleyici bilişsel bozulma ile karakterize bir zihinsel bozukluktur. Nüfusun yaklaşık %1'i şizofreniden etkilenir ve farklı ülkeler, kültürel gruplar ve cinsiyetler arasında benzer oranlar mevcuttur. FTD, şizofreninin temel bir özelliğidir, hastalık şiddetinin bir belirteci ve hastalığın ön gördürücüsüdür. Bu çalışmada da Düşünce Bozukluğu olan ve olmayan şizofreni hastalarının ve sağlıklı katılımcıların beyin kortikal kalınlıkları ve yüzey alanları arasındaki farklılıkların saptanması amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmaya, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde ayaktan tedavi gören, DSM-V'e göre Şizofreni tanısı alan 65 kişi ve geçmişte ve/veya şimdi herhangi bir psikiyatrik hastalığı bulunmayan 28 sağlıklı katılımcı alındı. Tüm şizofreni tanısı alan hastalar antipsikotik almakta olup, hastaların kullandığı antipsikotik ilaç dozları klorpromazin eşdeğer dozlara dönüştürüldü. Katılımcılara bilgilendirilmiş onam formu imzalatıldı, ayrıntılı psikiyatrik muayene yapıldıktan sonra DSM-V için yapılandırılmış klinik görüşme (SCID-5), Pozitif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (SAPS), Kısa Negatif Semptom Ölçeği (BNSS), Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği (CDRS) ve Düşünce ve Dil ölçeği (DDÖ) uygulandı. Sonrasında 1.5 Tesla MR cihazı kullanılarak MR görüntüleri elde edildi ayrıca yüksek rezolusyonlu T1 yapısal görüntüler elde etmek amacıyla SPGR sekansı uygulandı. Bu sekanstan elde edilen veriler SPM8 kullanılarak voksel tabanlı morfometri (VBM) yöntemi ile analiz edildi. FreeSurfer (v6.0) yazılım paketi ile beyin alt bölümlerinin hacim ölçümleri yapıldı. Bulgular: Pozitif FTD si olan şizofreni hastalarında sol hemisferde orta temporal, inferior pariyetal ve lateral oksipital korteks bölgelerini içeren bir kümede (p= 0,002) kortikal kalınlık ile bağlantı saptanmıştır. Sonuç: Düşünce Bozukluğu olan ve olmayan hastalar ve sağlıklı katılımcılar kesitsel olarak değerlendirilmiş ve nörogörüntüleme açısından karşılaştırılmıştır. Çalışmamız negatif düşünce bozukluğu ile kortikal kalınlık arasında korelasyon kuramamış ancak pozitif düşünce bozukluğunda sol hemisferde orta temporal, inferior pariyetal ve lateral oksipital korteks bölgelerinin kortikal kalınlıklarında değişme saptamıştır.
Özet (Çeviri)
İntraduction: Schizophrenia is a mental disorder characterized by progressive cognitive impairment in attention, working memory, and executive functions. About 1% of the population is affected by schizophrenia and there are similar rates among different countries, cultural groups and genders. FTD is a core symptom of schizophrenia, a marker of disease severity and a predictor of disease. In this study, it is aimed to determine the differences between brain cortical thickness and surface areas of schizophrenic patients with and without Thought Disorder and healthy participants. Methods: The study included 65 people who received outpatient treatment at the Community Mental Health Center, diagnosed with Schizophrenia according to DSM-V, and 28 healthy participants without any past and/or present psychiatric disease. All patients diagnosed with schizophrenia are taking antipsychotics, and the doses of antipsychotic drugs used by the patients were converted to chlorpromazine equivalent doses. Informed consent form was signed by the participants, after detailed psychiatric examination, structured clinical interview for DSM-V (SCID-5), Positive Symptoms Evaluation Scale (SAPS), Brief Negative Symptom Scale (BNSS), Calgary Depression in Schizophrenia Scale (CDRS), and Thought and Language Scale (DSS) were applied. Afterwards, MR images were obtained using a 1.5 Tesla MR device, and SPGR sequence was applied to obtain high-resolution T1 structural images. Data from this sequence were analyzed by voxel-based morphometry (VBM) method using SPM8. Volume measurements of brain subsections were performed with the FreeSurfer (v6.0) software package. Results: Cortical thickness was correlated in a cluster (p= 0.002) that included the middle temporal, inferior parietal, and lateral occipital cortex regions of the left hemisphere in schizophrenic patients with positive FTD. Conclusion: Patients with and without Thought Disorder and healthy participants were cross-sectionally evaluated and compared in terms of neuroimaging. Our study could not establish a correlation between negative thought disorder and cortical thickness, but it detected changes in cortical thickness of the middle temporal, inferior parietal and lateral occipital cortex regions in the left hemisphere in positive thought disorder.