Geçmişten geleceğe biyofilik tasarım: Engeller, çözüm önerileri ve potansiyeller
The past and the future of biophilic design: Barriers, solutions and potentials
- Tez No: 753677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI SUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Biophilic design, natural experiences, natural elements, nature-based design, biophilic architecture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
İnsanın varoluşu itibariyle doğaya eğilimli olmasından yola çıkan ve ilk kez 1993 yılında Kellert tarafından ortaya konan“Biyofilik tasarım”, günümüzün çoğunu içinde geçirdiğimiz mekanlara doğayı sızdıran, insanın doğayla birlikte yaşayabilmesini ve insan-doğa etkileşimini artırmayı hedefleyen anlayışıyla öne çıkmaktadır. Günümüzde doğadaki kaynakların azalması, yoğun yapılaşma, yeşil alan miktarının yetersizliği gibi sebeplerle zayıflayan insan-doğa ilişkisi, biyofilik tasarımı her geçen gün daha önemli bir ihtiyaç haline getirmektedir. Bu araştırmayla yapılı çevre içerisinde sıkışıp kalmış kullanıcıların doğayla etkileşimini artırmaya yönelik biyofilik tasarım stratejilerinin geliştirilmesi, biyofilik tasarımın uygulanmasının önündeki engellerin tespit edilmesi ve sunduğu potansiyellerinin gelecekteki kullanımına yönelik bir yol çizilmesi hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında biyofilik tasarımın yaygınlaşmasındaki engelleri belirlemek için kuramın çıkışından bu yana kabul gören modeller ile bilinen ilk ve son tasarım modelleri, mevcut literatürün araştırılması aracılığıyla irdelenmiştir. Daha sade ve bütüncül bir tasarım sistemi oluşturmak için modellerin kapsamını tümüyle içinde barındıran ve benzer kavramları bütünleşik başlıklarda ele alan yeni tasarım bileşenleri önerilmiştir. Bileşenlerin mekansal kullanımına yönelik tasarım stratejileri örnek uygulamalar aracılığıyla irdelenmiş ve tasarımcılara yol gösterecek ipuçları ortaya konmuştur. Uygulama ve kullanım sırasında karşılaşılan sorunlar tespit edilerek biyofilik tasarımın yaygınlaşmasının önündeki engeller belirlenmiş ve çözüm önerileri tartışılmıştır. Tüm bu bilgiler ışığında; insan-doğa ilişkisinin gelecekte nasıl bir dönüşüm geçireceği ve insanların doğa arayışlarına cevap bulmak için hangi yöntemleri kullanacağı irdelenmiştir. Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerle birlikte doğayı deneyimleme biçimlerimiz değişse de sanal evrenlerde, başka gezegenlerde ya da canlı organizmalarda doğa arayışımızın ve doğayla yakınlığımızı güçlendirme ihtiyacımızın daimi olarak süreceği öngörülmüştür. Bu bağlamda biyofilik tasarım, insan-doğa etkileşimini güçlendirmesi yönüyle, bir lüksten öte gerekliliktir. Doğayı herkes tarafından erişilebilir hale getirmek için tasarımcılar insanı da doğanın bir parçası olarak düşünmeli ve içinde insanın da bulunduğu“doğa merkezli”bir yaklaşım sergilemelidir. Tasarımda öncelikli hedef, doğayla birlikte yaşamı mümkün kılan mekanlar oluşturmak ve doğayı tüm halleriyle olduğu gibi kabul ederek tasarım sürecine dahil etmek olmalıdır.
Özet (Çeviri)
“Biophilic design”, which is based on human's inclination towards nature due to its existence and which was first introduced by Kellert in 1993, stands out with its understanding that leaks nature into the spaces we spend most of our days in, that aims to enable people to live together with nature and to increase human-nature interaction. Today, the human-nature relationship, which is weakening due to the decrease in natural resources, dense construction, and insufficient amount of green space, makes biophilic design a more important need day by day. Within the scope of the study, biophilic design models that have been accepted or kept up-to-date since the emergence of the theory have been examined through a research of the existing literature to determine the obstacles in the spread of biophilic design. In order to create a simpler and more holistic design system, new design components have been proposed that include the full scope of the models and deal with similar concepts under integrated headings. Design strategies for the spatial use of components have been examined through sample applications and clues to guide designers have been revealed. The problems encountered during implementation and use have been identified, and the obstacles to the spread of biophilic design were determined and solutions were discussed. In the light of all these information; How the human-nature relationship will transform in the future and what methods people will use to find answers to their search for nature are discussed. Although the way we experience nature changes with the developments in science and technology, it is foreseen that our search for nature in virtual universes, other planets or living organisms and our need to strengthen our closeness with nature will continue permanently. In this context, biophilic design is a necessity rather than a luxury, as it strengthens the human-nature interaction. In order to make nature accessible to everyone, designers should consider humans as a part of nature and adopt a“nature-centered”approach, including humans. The primary goal in design should be to create spaces that make life possible with nature and to include nature in the design process by accepting it as it is.