Muhasebe meslek mensuplarında teknostres düzeyinin belirlenmesi
Determination of technostress level in professional accountants
  1. Tez No: 753993
  2. Yazar: AYDAN GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLKİF YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, teknostres yönetimi, muhasebe mesleği, Stress, technostress, accounting profession
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bireylerin çevreden gelen baskı ve olumsuz uyarılara vermiş olduğu tepkiye stres adı verilmektedir. Stresin bir alt türü olan teknostres, teknolojinin hayatın her alanında yaygın kullanılması nedeniyle günümüzde sıkça bahsedilir bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilgi-iletişim teknolojileri ve dijital dünyanın ortaya çıkardığı teknostres kavramı çoğunlukla; kişinin hızla değişen teknolojiye ayak uyduramama, teknolojik araçları kullanamama nedeniyle ortaya çıkan stres türü olarak tanımlanmaktadır. Finansal işlemlerin çoğunun bilgi teknolojileri sayesinde yapıldığı günümüzde, işletmelerin mevcut ve gerekli finansal bilgilerini ortaya çıkaran ve kayıt altında tutan muhasebe meslek mensuplarının teknostrese maruz kalması kaçınılmaz bir durumdur. Söz konusu finansal bilgilerin elde edilmesi, kayıt altına alınması ve raporlanması gibi birçok faaliyette bulunan muhasebe meslek mensuplarının, işletmeler açısından büyük önem taşıyan bu finansal bilgilerin ortaya çıkarılması sürecinde bilgi teknolojilerini kullanmaması düşünülemez. Bilgiye ulaşmanın yanı sıra elde edilen bilgilerin güvenli şekilde saklanmasının da aynı zorlukta faaliyet gerektirdiği günümüzde, işletmeler için hayati önem taşıyan finansal bilgilerin depolanması ve saklanması durumu, muhasebe meslek mensuplarının mevcut teknolojik bilgilerinin sürekli olarak güncel tutması zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır. Çalışmanın amacı mesleki sorumluluklar gereği bilgi ve iletişim teknolojileriyle sürekli olarak etkileşim içerisinde bulunan muhasebe meslek mensuplarının, bu etkileşim sonucunda ortaya çıkan teknostres düzeylerinin belirlenmesidir. Yapılan çalışmada muhasebe meslek mensuplarının iş hayatında maruz kaldığı teknostres düzeylerinin belirlenmesi amacıyla, Türkiye genelinde faaliyette bulunan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) ve Yeminli Mali Müşavirler 'in teknostres düzeyleri incelenmiştir. Yapılan çalışma S.P.S.S. paket programında analiz edilmiş olup, çoktan seçmeli soruları içermektedir. Hazırlanan anket soruları online ortam aracılığı ile Türkiye genelinde faaliyet gösteren 398 muhasebe meslek mensubuna ulaştırılarak cevaplanması istenmiştir. Çalışma sonucunda muhasebe meslek mensuplarının teknostres düzeylerinin yoğun teknolojik etkileşime rağmen orta seviyede olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmanın daha önce Türkiye genelinde muhasebe meslek mensuplarına yapılmamış olması nedeniyle bilimsel çalışmalara katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Stress is given to the response to negative stimuli from the environment. Technostress, which is a sub-type of stress, is a concept that is mentioned by name. About information-communication technologies and the concept of technostress turning into the digital world; Useful tools as the type of stress that arises because of the inability to keep up with technology for the person. Benefiting from more than just the right to technostress of professional accountants on record who take advantage of existing and unsuitable conditions, where financial information can be exploited. It can be mentioned that the members of the profession, who are engaged in activities such as gains that can be taken into the evaluation, planning and planning the preparations, use information technologies that benefit from this evaluation, which gives great importance. Information can be reviewed as well as an important point of interest as a great candidate is here. Responsibilities for the purposes of the study are important and professionals consisting of technostres related to communication technologies will benefit from this issue. In this study, the technostress visual of the Independent Accountant and Financial Advisor (SMMM) in Turkey in the technostress exhibition tour of the professionals at the workplace activities. Our work S.P.S.S. It has been analyzed in the package program and includes multiple choice questions. The prepared survey questions were answered by sending them to 398 accounting professionals operating throughout Turkey via the online environment. As a result of the study, it was concluded that the technostress levels of accounting professionals are at a moderate level despite intense technological interaction. It is aimed to contribute to scientific studies by drawing attention to the fact that this study has not been done to accountancy professionals in Turkey before.