Effect of zinc oxide nanoparticles use as alternative treatment for Pseudomonas aeruginosa
Pseudomonas aeruginosa için alternatif tedavi olarak kullanılan çinko oksit nanoparçacıklarının etkisi
  1. Tez No: 754004
  2. Yazar: HIBA ADNAN ABDULHUSSEIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR KEMAL YAZGAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ Mohanad W. Mahdi ALZUBAIDY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pseudomonas Aeruginosa, Çinko oksit, İzolasyon, Pseudomonas Aeruginosa, Zinc oxide, Isolation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Mevcut çalışma Ekim 2021'den Ocak 2022'ye kadar olan dönemde yanık ve yaralardan toplanan 150 numunenin üzerinde gerçekleştirilmiştir. Her iki cinsiyetten de yaşları 16-70 arasında değişen hastalar, Irak'ın Diyala Eyaletindeki Bakubah şehrindeki Bakubah Eğitim Hastanesi ve Al-Batool Eğitim Hastanesi'ni de içeren farklı hastanelerden seçilmişlerdir. Numuneler kültür ortamında kültürlendikten sonra 121 tanesinde bakteri üremesi pozitif olmuştur. Pseudomonas agar, mikroskobik inceleme, biyokimyasal kontroller ve VITEK 2 Compact kullanılarak 25 izolat (%16,6) Pseudomonas aeruginosa'dan, 16 izolat yanıklardan ve 9 izolat yaralardan izole edilmiştir. İzolatların antibiyogramları, (CLSI 2021)'e göre seçilen 10 antibiyotiğe karşı test edilmiştir. Sonuç olarak, en fazla bakterinin direnç gösterdiği (%100) Cefepime ve polimyxin B iken, P. Aeruginosa'ya karşı en etkili antibiyotiklerin Ciprofloxacin(%12) ve Norfloxacin(%16) olduğu tespit edilmiştir. ZnO NP'lerin hazırlanması sol-jel tekniği ile yapılmış ve (FTIR), (XRD) ve Field (FE-SEM) ile tespit edilmiştir. Farklı konsantrasyonlardaki ZnO NP'lerin (100 μg/mL, 50μg/mL, 25 μg/mL ve 12,5 μg/mL) P. Aeruginosa'nın PDR, XDR ve MDR izolatlarına karşı antibakteriyel etkileri incelenmiş, izolatların en yüksek inhibisyon alanının 100 μg/mL konsantrasyonunda olduğu ve en düşük inhibisyon alanının 12.5 μg/mL konsantrasyonunda olduğu gözlemlenmiştir. Zno Np'lerin minimum inhibisyon alanı, P. Aeruginosa bakterisinin PDR, XDR ve MDR izolatlarında 2600 µg / mL -162,5µg / mL arasında değişen konsantrasyonlarda meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The current study included collection of 150 samples from Burns and Wounds during the period from October 2021 to January 2022. Patients with different ages ranging from 16-70 years from both genders were choosing from different hospitals in Baqubah city/Diyala Province, Iraq included Baqubah Teaching Hospital and Al-Batool Teaching Hospital. After culturing the specimens on general culture media, 121 of it were positive growth for bacteria. Pseudomonas agar, microscopic investigation, biochemical checks and VITEK 2 Compact were used to isolate Pseudomonas aeruginosa which consist 25 (16.6 %), 16 isolates were from Burns and 9 isolates were from wounds. The antibiogram of the isolates was tested against 10 antibiotics which were selected according to (CLSI 2021). The result showed that Cefepime and polymyxin B were the most resisted by the bacteria (100%), while Ciprofloxacin and Norfloxacin were the greatest in effect antibiotics in contrast to P. Aeruginosa (12% and 16%) respectively. The ZnO NPs preparation was done by sol-gel technique and it was detected by (FTIR), (XRD) and Field (FE-SEM). The anti-bacterial action of ZnO NPs in contrast to P. Aeruginosa was conducted at dissimilar concentrations (100 μg/mL, 50 μg/mL, 25 μg/mL and 12.5 μg/mL). Which were examined in contrast to PDR, XDR and MDR isolates, the effects showed that the highest inhibition area of isolates was at concentration 100 μg/mL and the lowermost inhibition area was at concentration 12.5 μg/mL. The minimum inhibition concentration of the Zno NPs was at a concentrations ranging from 2600μg/mL -162.5μg/mL on PDR, XDR and MDR isolates of the bacterium P. Aeruginosa