İstanbul Eyüpsultan ilçesinde ev kadınlarında hasta bina sendromu ve çocuklarında astım semptomlarının değerlendirilmesi
Evaluation of sick building syndrome symptoms in housewives and asthma in their children in eyüpsultan, Istanbul
  1. Tez No: 754095
  2. Yazar: BETÜL ZEHRA PİRDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre sağlığı, Hasta bina sendromu, İç ortam hava kirliliği, Environmental health, Indoor air pollution, Sick building syndrome
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaçlar: Bu çalışmada İstanbul-Eyüpsultan ilçesinde yaşayan 2-8 yaş arası çocuğu olan ev kadınlarında Hasta Bina Sendromu (HBS) ve çocuklarındaki astım semptomlarını değerlendirerek, ev içi çevresel risk faktörleri ile ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma kesitsel tipte olup, Eyüpsultan İlçe Sağlık müdürlüğüne bağlı aile sağlığı merkezlerinde (ASM) 15 Eylül 2021- 15 Ekim 2021 arasında rutin muayene için başvuran 325 ev kadını dahil edildi. Kişilere yaşadıkları ev ve kullandıkları kimyasallara ait sorular ile HBS semptomları ve çocuklarında astım semptomları anket ile sorgulandı. Bulgular: Çalışmaya katılan kadınların %53,7'sinin HBS semptomları vardı. HBS semptomları olanların %36,7'sinin (tüm katılımcıların %23,4) semptomları evden çıkınca azalıyordu. En sık genel semptomlar görülmekteydi. Ev kadınında HBS semptomlarını; kişinin gelir durumu, kronik hastalık, astım ve alerji olması, binanın eski olması ve ikame yılı, evin yakınında park veya bahçe olması ve evde kullanılan kimyasal temizleyici sayısının artmasının ve evde rutubet olması etkilediği görüldü. Çocukta astım ve hışıltı olmasını ise annede alerji olması, evde rutubet ve su basması, son 1 yılda yapılan boya veya tadilatın etkilediği bulundu. Çalışmamızda astım ve çocukta hışıltı olma oranı HBS semptomu olup, evden çıkınca azalan grupta, semptomu olmayan gruba göre daha fazlaydı. Sonuç: Ev içi çevresel ve kimyasal risk faktörlerinin kadınlarda HBS semptomlarına ve çocukta astım ve hışıltı olmasına etkili olduğu görülmüştür. Ev içinde de hava kirleticilerine dikkat etmeli ve koruyucu etkisi gösterilen ev içinde günlük temizlik ve iyi havalandırma yapılmalı ve en az sayıda kimyasal kullanılması, kimyasalların karıştırılmaması, kapalı ürün tercih edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aims: We aimed to evaluate symptoms of Sick Building Syndrome (SBS) symptoms in housewives with children between the ages of 2-8 living in Eyüpsultan, Istanbul, and asthma in their children and investigate to relationship with indoor environmental factors. Material and Method: The type of research is cross-sectional and included 325 housewives who applied for routine examination between September 15, 2021 and October 15, 2021 at family health centers in Eyüpsultan. Indoor enviromental factors, SBS and asthma symptoms were questioned with a questionnaire. Results: It was observed that 53.7% of the women participating in the study had SBS symptoms. It was observed that the income status, chronic disease, asthma and allergies, old building and year of stay, presence of park or garden near house, increase in number of chemical cleaners used in house and humidity in house were associated with SBS symptoms in housewives. It was found that asthma and wheezing in child were affected by allergies in mother, humidity and water damage at home, and paint or renovation made in the last 1 year. In our study, the rate of asthma and wheezing in children was higher in the group with SBS symptoms, which decreased when they left the house, compared to group without SBS symptoms. Conclusion: It has been observed that indoor environmental and chemical risk factors are effective on SBS symptoms in women and on asthma and wheezing in children. It is recommended to pay attention to air pollutants in the house, daily cleaning and good ventilation should be done in the house and it is recommended to use the least number of chemicals, and to prefer closed products.