Türkiye'de ekonomik büyümeyi etkileyen faktörler: TR82 bölgesi karşılaştırması
Factors affecting economic growth in Turkey: TR82 region comparison
  1. Tez No: 754160
  2. Yazar: MUSTAFA ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, İstihdam, Sanayi Bölgesi, İş Kolu, Economic Growth, Employment, Industrial Zone, Business Line
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Ekonomik büyüme bir ülkenin diğer ülkeler karşısında refahının arttığının ve ülke vatandaşlarının daha rahat bir biçimde hayat sürmesinin göstergesi olarak görülmektedir. Bu anlamda Türkiye içerisinde yaşanacak olan bir ekonomik büyüme tüm alanları etkisi altına almakta ve insan hayatının kalitesini arttırmaktadır. Çankırı, Kastamonu ve Sinop illeri özelinde ve Türkiye genelinde yapılan araştırmalar sonucu ulaşılan kaynaklar aracılığı ile söz konusu üç ilin ekonomik ilerleyişi hakkında bilgilerin bulunduğu çalışma içerisinde genel anlamda nüfus, yaşantı, ekonomik faaliyetler, mevcut sistemlerin işleyişlerine ve geçmiş yıllardan günümüze kadar kaydedilen ilerlemelerin verilerine yer verilmektedir. Çankırı, Kastamonu ve Sinop illeri daha çok tarımsal üretim alanında ilerleme kaydetmiş olduğundan bölgede oluşturulan sanayi bölgeleri aracılığı ile şehre yeni bir iş imkânı ve istihdam ortamı yaratılmıştır. Bu bağlamda oluşan bu yeni iş kolu sonrasında şehir içerisinde bu alanda çalışmak üzere kişiler istihdam edilmekte ve sanayi faaliyetleri söz konusu üç il kapsamında artışa geçmektedir. Bu artışın bir sonucu olarak Türkiye ekonomisi de olumlu anlamda bir etkilenmeye maruz kalacaktır. Özellikle son yıllarda Çankırı, Kastamonu ve Sinop illerinin uluslararası ve yurtiçi pazarlar içerisinde yer alması hem şehir özelinde hem de Türkiye genelinde ekonomik büyüme açısından olumlu anlamda katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Economic growth is seen as an indicator of a country's financial strength agains to the countries and that the citizens of the country lead a more comfortable life. In this sense, the economic growth experienced in Turkey positively affects all are as and increases the quality of human life. There fore, in the study, which contains information about the economic progress of the three provinces through the sourcesobtained as a result of there research made in Çankırı, Kastamonu, and Sinop provinces in particular and through out Turkey, the population, life, economic activities, functioning of the existing systems and the data of the progress made from the past years to the present are included. Since Çankırı, Kastamonu, and Sinop provinces have made progress in agricultural production, a new businessline and employment environment have been created in the city through the industrialzone created in the region. After this new businessline formed in this context, people are employed in the city to work in this field, and industrial activities are increasing with in the scope of these three provinces. As a result of this increase, the Turkish economy will also be affected positively. Furthermore, especially in recent years, the provinces of Çankırı, Kastamonu, and Sinop have taken place in international and domestic markets, positively contributing to economic growth in the cities and Turkey.