Bağlanma stilleri, romantik ilişki doyumu ve belirsizliğe tahammülsüzlük arasındaki ilişki
Relationship between binding styles, romantic relationship satisfaction and uncertainty to uncertainty
  1. Tez No: 754451
  2. Yazar: BERKER ABDURRAHMAN GONCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK MELTEM TAŞDEMİR ERİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, Romantik ilişki doyumu, Belirsizliğe tahammülsüzlük, attachment styles, relationship satisfaction, intolerance of uncertainty
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırmanın amacı, bağlanma stilleri ile romantik ilişki doyumu ve belirsizliğe tahammülsüzlük arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu değişkenler arasındaki ilişkilere etkisi olabileceği düşünülen cinsiyet ve diğer sosyo-demografik değişkenler de araştırmada incelenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler toplamda 83 katılımcıdan elde edilmiştir. Araştırmaya katılan 83 kişinin 47'si (%56,6) kadın ve 37'si (%43,4) erkektir. Katılımcıların 76'sının (%92,7) yaş aralığı 18-24 aralığındadır. Araştırmada kullanılan verileri elde etmek amacıyla“Sosyodemografik Veri Formu”“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (YİYE-2)”,“İlişki İstikrarı Ölçeği (İİO)”,“Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği”ve“SCL-R-90 Belirti Tarama Listesi”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda İİÖ ile BTÖ puanları arasında pozitif yönlü, orta düzeyli ve istatistiksel olarak anlamlı (p=0.35) ve BTÖ ile YİYE puanları arasında pozitif yönlü, istatistiksel olarak anlamlı (p=0.48) ve orta düzeyli bir ilişki bulundu. İlişki istikrarı, bağlanma stilleri, belirsizliğe tahammülsüzlük ve SCL-90-R belirti tarama envanteri sonuçları cinsiyete bağlı olarak incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı (p>0.05) bir fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine the relations of attachment styles between relationship satisfaction and intolerance of uncertainty. Gender and other socio-demographic variables, which are thought to affect the relationships between these variables, were also examined in the study. The data were obtained in the study was collected from 83 participants. Of the 83 people participating in the research, 47 are women (%56,6) and 37 are men (%43,4). The age range of 76 participants (%92,7) is between 18-24 years. Sociodemographic Data Form, Experiences in Close Relationships-Revised (ECR-R), Relationship Stability Scale (RSS), Intolerance of Uncertainty Scale (IUS) and Symptom Checklist-90-Revised (SCL-90-R) were used to obtain the data used in the research. There were significant positive mild correlations between RSS (p=0.35) and significant positive mild correlations IUS and between IUS and ECR-R (p=0.48). Another finding of the study was that gender had not an affect on intolerance of uncertainty (p>0.05). There was not a significant difference between genders, when Relationship Stability, Experiences in Close Relationships, Intolerance of Uncertainty and Symptom Checklist-90-R data were analyzed according to gender (p>0.05).