Sosyal Hizmet bölümü öğrencilerinin sosyal medya kullanımları ile öğrenme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Ankara örneği)
Investigation of the relationship between social media use and learning attitudes of Social Work students (Ankara sample)
  1. Tez No: 754707
  2. Yazar: RECEP KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Sosyal Hizmet, Öğrenme, Sosyal Medya, Ankara, Social Work, Learning, Social Media
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Sosyal Hizmet Bölümü Öğrencilerinin Sosyal Medya Kullanımları ile Öğrenme Tutumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Ankara Örneği) Sosyal medya; sosyal ağların, wiki'lerin, blogların, mikroblogların kullanılması suretiyle kullanıcıların çeşitli içerikler oluşturdukları ve paylaştıkları araçları tanımlamak için günümüzde yaygın olarak kullanılan bir kavramdır. Sosyal medyanın ortak hedefleri ve ilgi alanları olan kişilerin diyalog ve işbirliği yoluyla sosyal ilişkiler kurmasını sağlayan bir alan olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Eğitim açısından öğrencilerin öğrenimlerini iyileştirmek, beceri ve yeterliliklerini geliştirmek, öğrenci-öğrenci ve eğitimci-öğrenci arasındaki etkileşimi kolaylaştırmak, sınıf içi ve dışı çalışmalarda bulunmak üzere kaynakları iyi kontrol etmek ve etkin bir biçimde kullanmak açısından sosyal medyanın büyük önem taşıdığı ifade edilmektedir. Bu önemden hareketle öğrencilerin sosyal medyayı kullanımları ve öğrenme tutumları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla Ankara ilinde faaliyet gösteren 6 üniversitede çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni; 6 üniversitede okumakta olan sosyal hizmet bölümü öğrencilerinden oluşmaktadır. Çalışma kapsamında toplam 532 kişiden anket tekniği ile toplanan veriler SPSS 20 paket programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda öğrencilerin sosyal medya kullanımlarının orta düzeyde fakat öğrenmeye ilişkin tutumlarının genel olarak olumlu yönde olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışmada sosyal medya kullanımları ile öğrenmeye ilişkin tutumların öğrencilerin bazı demografik özellikleri açısından anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Çalışmada sosyal medya kullanımı ve öğrenme tutumları arasında orta düzeyde bir ilişki olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte sosyal medya kullanımlarının alt boyutları olan kullanım amacı, alternatif medya ve iletişim boyutları ile öğrenmeye ilişkin tutumların alt boyutları olan kaygılanma, açıklık, öğrenme doğası ve beklenti boyutları arasında çeşitli düzeylerde pozitif ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına dayalı olarak sosyal medya araçları kullanılarak oluşturulacak öğrenme ortamlarının sosyal hizmet bölümü öğrencilerinin öğrenme süreçlerine yüksek düzeylerde katkı sunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Relationship Between Social Media Use and Learning Attitudes of Social Work Students (Ankara Sample) Social media; It is a widely used concept today to describe the tools by which users create and share various content through the use of social networks, wikis, blogs, microblogs. It is accepted by everyone that social media is a field that enables people with common goals and interests to establish social relationships through dialogue and cooperation. In terms of education, it is stated that social media is of great importance in terms of improving students' learning, improving their skills and competencies, facilitating the interaction between student-student and educator-student, controlling resources well and using them effectively in order to work in and out of the classroom. Based on this importance, a study was carried out in 6 universities operating in Ankara in order to reveal the relationship between students' use of social media and their learning attitudes. The universe of the research; It consists of students of social work department studying at 6 universities. Within the scope of the study, the data collected from a total of 532 people using the questionnaire technique were analyzed with the SPSS 20 package program. As a result of the analysis, it was revealed that students' social media use was moderate, but their attitudes towards learning were generally positive. In the study, it was determined that the use of social media and the attitudes towards learning differed significantly in terms of some demographic characteristics of the students. In the study, it was found that there was a moderate relationship between social media use and learning attitudes. In addition, it has been determined that there is a positive relationship at various levels between the sub-dimensions of social media use, purpose of use, alternative media and communication dimensions, and the dimensions of anxiety, openness, learning nature and expectation, which are sub-dimensions of attitudes towards learning.Based on the research findings, it is thought that learning environments that will be created by using social media tools can contribute to the learning processes of social work students at a high level.