27 Mayıs sonrası Türkçü Cephe: Milli Yol Dergisi örneği
The Turkish Front after May 27: The example of Milli Yol Journal
  1. Tez No: 754792
  2. Yazar: HACI YASİN YAZICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENVER EMRE ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Milli Yol Dergisi, Milliyetçilik, Türkçülük, Komünizm, Alparslan Türkeş, Milli Yol Journal, Nationalism, Turkism, Communism, Alparslan Türkeş
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Özellikle II. Dünya Savaşı sonrasında dünya siyasetinde komünizm ve antikomünizm çatışması daha belirgin bir hal almıştır. Kültürel birikimi ve coğrafi konumu göz önüne alındığında Türkiye'nin bu çatışmadan etkilenmemesi beklenemezdi. Türkiye'de ki farklı hizipler neşrettikleri süreli yayınlarla dünyada ve dolayısıyla Türkiye'de yaşanan bu çatışmanın bir tarafı olmuşlardır. İşte 1960'lı yıllarda çıkmış olan ve tezimizin ana konusunu teşkil eden Milli Yol dergisi, bu çatışmada antikomünist yazın etrafında konuşlanmış, Türkiye ve dünya siyasetini bu minvalde yorumlamıştır. Birçok Türkçü kalemin Milli Yol dergisinin gerek kuruluş gerekse yayın sürecine önemli katkılar yaptığı görülmüştür. 27 Mayıs 1960'da gerçekleşen darbe sonrası Türkiye'de yaşanan siyasi ve sosyal meselelere de değinmeyi ihmal etmeyen Milli Yol dergisi, bu gelişmeleri Türkçü bir bakış açısıyla ele almıştır. Türkiye'de 1950'li yıllardan 1960'lara miras kalan siyasi ve sosyal gelişmeler göz önüne alındığında, Türkiye'nin 1950'li yıllarında yaşanmış önemli siyasal olaylarına çalışmamızın birinci bölümünde değinilmesi tarafımızca elzem görülmüştür. Çalışmamızın ikinci bölümünde Milli Yol dergisinin dolayısıyla Türkçülerin, dönemin siyasi akımlarına ve öne çıkan olaylarına bakış açıları yansıtılmıştır. Çalışmamızın sonuç bölümünde, tahlili yapılan Milli Yol dergisinin ele aldığı konulara yaklaşımı objektif bir şekilde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Özellikle derginin son sayılarında değinilen Nurculuk meselesi, derginin yayın hayatını menfi yönde etkilemiş ve Türkçülüğün bazı önemli isimlerini fikirsel ihtilafa sürüklemiştir. 1960'lı yılları anlamak adına, 1962 yılında sadece bir yıl yayın hayatına devam eden Milli Yol dergisi önemli bir arşiv kaynağıdır.
Özet (Çeviri)
Especially after II. World War, the conflict between communism and anticommunism has become more pronounced. Considering its cultural background and geographical location, it could not be expected that Turkey would not be affected by this conflict. Different factions in Turkey become a party to this conflict in the World and in Turkey with their periodicals. Milli Yol Journal, which was published in the 1960s and constitutes the main subject of our thesis, was on the side of anti-communist literature in this conflict and interpreted Turkey and world politics in this way. Many Turkist writers made significant contributions to the establishment and publication process of the Milli Yol Journal. Milli Yol Journal, which did not neglect to mention the political and social issues experienced in Turkey after the coup on May 27, 1960, handled these developments from a Turkist perspective. Considering the political and social developments inherited from the 1950s to the 1960s in Turkey, We consider it essential to address the important political events that took place in Turkey in the 1950s in the first part of our thesis. In the second part of our study, the point of view of the Milli Yol Journal, therefore of the Turkists, on to the political movements and prominent events of the period was reflected. In the conclusion part of our study, the approach of the Milli Yol Journal, which was analyzed, to the subjects it dealt with, was tried to be evaluated in an objective way. The issue of Nurculuk, which was especially mentioned in the last issues of the journal, negatively affected the publication life of the journal and dragged some important names of Turkism into intellectual conflict. Milli Yol Journal, which continued its publication life for only one year in 1962, is an important archive resource in order to understand the 1960s.