Improving new method to manage geotechnical risks of infrastructure projects
Altyapı projelerinin jeoteknik risklerini yönetmek için yeni yöntemin geliştirilmesi
  1. Tez No: 755076
  2. Yazar: ABDULAZIZ KAMIL AHMED AL-HADITHE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK VARLİ BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeoteknik risk değerlendirmesi, AHP, RII, Altyapı projeleri, Geotechnical risk assessment, AHP, RII, Infrastructure projects
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Altyapı proje riskleri, bu tür projelerin toplum için önemi nedeniyle mühendislik alanında önemli bir alanı temsil etmektedir. Bunun için mevcut araştırma, Irak'taki jeoteknik proje risklerini değerlendirmek için bir yaklaşım geliştirdi. Bu tez, Irak'ın kuzeyini bir vaka çalışması olarak belirlemekte ve altyapı projeleri için bir jeoteknik risk veritabanı oluşturmak için önceki çalışmalar, anketler ve uzmanlarla yapılan görüşmeler yoluyla riskler belirlenmiş ve değerlendirilmiştir. Bu bölümün ilk aşamasında, Irak'ın kuzeyi olan çalışma bölgesini belirleyen jeoteknik tehlikeler, ilgili araştırmalara ve uzman görüşlerine dayalı olarak Delphi tekniği kullanılarak belirlenmiştir. İkinci adımda, araştırmacı bölge bölgelerine göre tehlikelerin RII'sini hesaplamıştır. Üçüncü aşamada, tehlikeleri keşfetmek ve değerlendirmek ve ayrıca risk derecesini belirlemek için toplanan verileri değerlendiren AHP oluşturulmuştur. RII ve AHP bulguları karşılaştırılabilir. Sistem performansı test edildi ve sonuçlar önemliydi ve uzman görüşüne göre risk prognozu mükemmeldi.
Özet (Çeviri)
The infrastructure project risks represent an essential areas in engineering field due to the importance of this types of project to the comunity. For that, the present research developed an approach to assess the geotechnical project risks in Iraq. The thesis specify the north of Iraq as a case study and the risks were specified and evaluated through previous studies, questionnaires, and interviews with experts to built a geotechnical risks database for infrastructure projects. The geotechnical hazards were established using the Delphi technique, based on relevant research and expert views, in the first stage of this chapter, which was to designate the study region, which was the north of Iraq. In the second step, the researcher calculated the RII of dangers based on the region regions. In the third phase, the AHP was created which evaluates the collected data to discover and assess dangers as well as determine the risk rating. The RII and the AHP findings can be compared. The system performance was tested and the results were significant, and the risk prognosis was excellent, according to expert opinion.