Ahmed Râsim'in neşredilmemiş hikâyeleri ve tahlil çalışmaları
Ahmed Râsim's unpublished stories and analysis studies
- Tez No: 755342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR İLDEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmed Râsim, hikâye, Edebiyât-ı Cedide, mecmua, tahlil, Ahmed Râsim, story, Edebiyât-ı Cedide, magazine, analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Yazın hayatımızın velût ediblerinden olan Ahmed Râsim'in eserleri, Türk edebiyatının zengin menbaında yerini alır. Onun muhayyilesinde hem romantik unsurların varlığı hem de hikâyelerinde titizlikle eğildiği realist unsurlar, yazarın dil ve üsluba olan hassasiyetini gözler önüne sermiş; Edebiyat-ı Cedide'nin yazın ruhundan beslendiğini göstermiştir. Fıkra, mektup, hikâye, roman, şiir, mizah, monografi gibi pek çok türün yetkin kalemi olan yazar, muhtelif mecmualarda yazılarını kaleme almıştır. Üzerinde tahlil çalışması yapılacak olan hikâyelerinden hareketle Ahmed Râsim, edebî eserlerinde sunduğu geniş perspektifi müşahede etmeye imkân sunmuştur. Dergiler vasıtası ile yazın hayatına kazandırılmak istenen kurmacaları, Ahmed Râsim'in dönemin izleğini, zihniyetini ve edebiyata maruf bakış açısını görmek bakımından önem teşkil etmiştir. Çalışmada, Ahmed Râsim'in neşredilmeye nâzır hikâyeleri vasıtası ile; hikâyelerinin olay örgüleri, şahıs kadroları, zaman ve mekân unsurları, bakış açıları özellikleri göz önüne alınmış; yazarın hikâyeleri, hikâye inceleme tekniklerine uygun şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The works of Ahmed Râsim, who is one of the prolific writers of our literary life, take their place in the rich source of Turkish literature. Both the presence of romantic elements in his imagination and the realist elements he meticulously dealt with in his stories revealed the author's sensitivity to language and style; It showed that Edebiyat-ı Cedide is fed by the spirit of author. The author, who is a competent writer of many genres such as jokes, letters, stories, novels, poems, humor, and monographs, has written his articles in various magazines. Based on his stories, which will be analyzed, Ahmed Râsim provided the opportunity to observe the wide perspective he presented in his literary works. The fictions that were intended to be brought into the life of literature through magazines were important in terms of seeing Ahmed Râsim's theme, mentality and literary perspective of the period. In the study, through the stories of Ahmed Râsim ready to be published; the plots of the story, the characters of the stories, the time and space elements, and the features of their perspectives are taken into consideration; The stories of the author were examined in accordance with the story analysis techniques.