Ergenlik döneminde mükemmeliyetçilik ve özyeterlik duygusuyla ebeveynlik stilleri ve mükemmeliyetçiliği arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between perferctionism and sense of self-effi̇cacy in adolescence and parenting styles and perfectionism in parents
  1. Tez No: 755405
  2. Yazar: GİZEM KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA YEŞİM CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn stilleri, Ergenlik, Mükemmeliyetçilik, Özyeterlik, Parenting styles, Adolescence, Perfectionism, Self-efficacy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Ergenlik dönemi, pek çok fiziksel, sosyal, psikolojik değişimin gerçekleştiği ve bireyin kendilik değerine ilişkin sorgulama süreçleri yaşadığı bir dönemdir. Bu dönemde kişide meydana gelen gelişim ve değişimlerin ele alınması, yetişkinlikle ilgili olarak yapılacak çalışmalar için önemli bir temel oluşturmaktadır. Mükemmeliyetçilik, özellikle akademik hedefler nedeniyle bu dönemde ön plana çıkmaktadır. Özyeterlik ise yetişkinliğe giden bu karmaşık süreçte oldukça önemli bir kavram olarak ele alınmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ergenlerde mükemmeliyetçilik ve özyeterlik düzeyinin, ebeveyn stilleri ile ebeveynde mükemmeliyetçilik ile ilişkisini incelemektir. Bu amaç kapsamında çalışmada mükemmeliyetçilik, özyeterlik ve çocuk yetiştirme stillerinin ilgili literatür ışığında açıklamasına yer verilmiştir. Çalışmada, 200 anne-ergen çiftinden veri toplanmıştır. Veriler Anne Bilgi Formu, Olumlu ve Olumsuz Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği, Kişisel Bilgi Formu, Ergenlere Yönelik Olumlu ve Olumsuz Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Ergenlerde Yetkinlik Beklentisi Ölçeği aracılığıyla elde edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, çalışmaya konu olan değişkenler arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Adolescence is a period in which many physical, social and psychological changes occur and the individual experiences questioning processes regarding his/her self-worth. Addressing the development and changes that occur in the person during this period constitutes an important basis for research on adulthood. Perfectionism comes to the fore in adolescence, especially due to academic goals. Self-efficacy is considered as a very important concept in this complex process leading to adulthood. The aim of this study is to examine the relationship between perfectionism and self-efficacy in adolescents, parenting styles and parental perfectionism. Within the scope of this purpose, the explanation of perfectionism, self-efficacy and parenting styles in the light of the literature is included in the study. In the study, data were collected from 200 mother-adolescent couples. The data were obtained through the Mother Information Form, the Positive and Negative Perfectionism Scale, the Parental Attitude Research Instrument, the Personal Information Form, the Positive and Negative Perfectionism Scale for Adolescents, and the Adolescent Competence Expectation Scale. SPSS program was used in the analysis of the data. The results of the research show that there are significant relationships between the variables that are the subject of the study.