Geçmişte seçici konuşmazlık tanısı alan hastaların izlem çalışması ve seçici konuşmazlık semptomları ile mükemmeliyetçilik arasındaki ilişkinin incelenmesi
A follow-up study of adolescents with a history of selective mutism and an examination of the relationship between selective mutism symptoms and perfectionism
- Tez No: 1007029
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Algılanan ebeveynlik biçimleri, Seçici konuşmazlık, Sosyal kaygı, Uyumsuz mükemmeliyetçilik, Perceived parenting styles, Selective mutism, Social anxiety, Maladaptive perfectionism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, çocukluk döneminde seçici konuşmazlık (SK) tanısı almış bireylerin ergenlik dönemindeki psikiyatrik durumlarını, kaygı düzeylerini, mükemmeliyetçilik özelliklerini ve benlik saygılarını incelemek; ayrıca ebeveynlerin mükemmeliyetçiliği ve ebeveynlik tutumları ile ilişkilerini değerlendirmektir. Hacettepe Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı kayıtlarından 2015-2020 yılları arasında SK tanısı almış ve değerlendirme sırasında yaşı 12-18 arasında olan 36 ergen ve ebeveynleri tek merkezli, kesitsel ve tanımlayıcı-korelasyonel bir izlem çalışmasına dâhil edilmiştir. SK tanısı dosya incelemesi ve klinik değerlendirme ile doğrulanmış; yaşam boyu ve şimdiki psikiyatrik tanılar DSM-5'e uyarlanmış K-SADS-PL yarı yapılandırılmış görüşmesi ile değerlendirilmiştir. Ergenlere kaygı düzeyini değerlendirmek üzere Çocuklar için Anksiyete Tarama Ölçeği (ÇATÖ), mükemmeliyetçiliği değerlendirmek üzere Çocuk ve Ergen Mükemmeliyetçilik Ölçeği (CAPS), benlik saygısını değerlendirmek üzere Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve algılanan ebeveynlik tutumlarını belirlemek için Anne-Baba Tutum Ölçeği (ABTÖ); ebeveynlere ise Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği- Hewitt (ÇBMÖ-H) ve Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği (PARI) uygulanmıştır. Örneklemin %94,4'ünde ergenlik döneminde en az bir psikiyatrik tanı bulunduğu saptanmış; en sık eş tanılar dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (%55,6), özgül öğrenme bozukluğu (%41,7) ve sosyal kaygı bozukluğu (%36,1) olarak belirlenmiştir. Katılımcıların yaklaşık yarısının halen psikiyatrik izlem altında olduğu ve üçte birinden fazlasının psikiyatrik ilaç kullandığı anlaşılmıştır. Yalnızca 6 ergen (%16,7) SK tanı ölçütlerini karşılarken, 10 ergenin (%27,8) eşik altı düzeyde SK belirtileri gösterdiği saptanmıştır. SK belirtilerinin daha uzun sürdüğü olgularda sosyal kaygı düzeyinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Beklenenin aksine, ergenlik döneminde SK belirtisi olmayan grupta kendine yönelik mükemmeliyetçilik düzeyleri daha yüksek bulunmuş ve lojistik regresyon analizinde kendine yönelik mükemmeliyetçiliğin ergenlikte SK belirtilerinin bulunması ile negatif yönde ilişkili olduğu saptanmıştır. Ebeveyn mükemmeliyetçiliği ve ebeveynlik tutumları ile ergenlik dönemindeki SK belirtilerinin devamı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Benlik saygısı düzeyinin SK belirtilerinden ziyade kaygı düzeyi ile ilişkili olduğu; kaygı arttıkça benlik saygısının azaldığı ve mükemmeliyetçilik puanlarının arttığı görülmüştür. Sonuç olarak seçici konuşmazlık yalnızca erken çocukluk dönemine özgü geçici bir konuşmama davranışı değildir; ergenlik döneminde kaygı düzeyi, nörogelişimsel eş tanılar ve bazı mükemmeliyetçilik boyutlarıyla ilişkili çok boyutlu bir klinik tablo olarak devam edebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the current psychiatric status, anxiety levels, perfectionism traits, and self-esteem of adolescents diagnosed with selective mutism (SM) in childhood, and to evaluate the relationships between these variables and parental perfectionism and parenting attitudes. A total of 36 adolescents aged 12-18 years at the time of assessment, who had been diagnosed with SM between 2015 and 2020 according to the records of the Hacettepe University Department of Child and Adolescent Psychiatry, and their parents were included in this single-center, cross-sectional, descriptive-correlational follow-up study. The diagnosis of SM was confirmed through file review and clinical evaluation. Lifetime and current psychiatric diagnoses were assessed using the DSM-5-adapted K-SADS-PL semi-structured diagnostic interview. Adolescents completed the Screen for Child Anxiety Related Emotional Disorders (SCARED) to assess anxiety levels, the Child and Adolescent Perfectionism Scale (CAPS) to evaluate perfectionism, the Rosenberg Self-Esteem Scale to assess self-esteem, and the Parental Attitude Scale (PAS) to evaluate perceived parental attitudes. Parents completed the Hewitt Multidimensional Perfectionism Scale (HMPS) and the PARI (Parental Attitude Research Instrument). At least one psychiatric diagnosis during adolescence was identified in 94.4% of the sample. The most common comorbid diagnoses were attention-deficit/hyperactivity disorder (55.6%), specific learning disorder (41.7%), and social anxiety disorder (36.1%). Approximately half of the participants were still under psychiatric follow-up, and more than one-third were using psychotropic medication. While only 6 adolescents (16.7%) met the full diagnostic criteria for SM, 10 adolescents (27.8%) exhibited subthreshold SM symptoms. Higher levels of social anxiety were observed in cases in which SM symptoms persisted for a longer duration. Contrary to expectations, adolescents without current SM symptoms had higher levels of self-oriented perfectionism. Logistic regression analysis showed that self-oriented perfectionism was negatively associated with the presence of SM symptoms in adolescence. No significant relationship was found between parental perfectionism, parenting attitudes, and the persistence of SM symptoms during adolescence. Self-esteem levels were associated with anxiety rather than SM symptoms; as anxiety increased, self-esteem decreased and perfectionism scores increased. In conclusion, selective mutism should not be considered merely a transient speech inhibition limited to early childhood; it may continue into adolescence as a multidimensional clinical condition associated with anxiety levels, neurodevelopmental comorbidities, and certain dimensions of perfectionism.