Omuz artroskopisi işlemi yapılan hastalarda kronik ağrı gelişiminin değerlendirilmesi
- Tez No: 755713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZİBAN SANEM ÇAKAR TURHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kronik ağrı, Beck Depresyon Ölçeği, Durumluluk Kaygı ölçeği, Ağrı Felaketlendirme Ölçeği, İntraoperatif Analjezi, Chronic pain, Beck Depression Scale, State Anxiety Scale, Pain Disaster Scale, Intraoperative Analgesia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Kronik ağrı, üç aydan uzun bir süredir var olan, iyileşme sürecinden bağımsız, beraberinde affektif, bilişsel ve motivasyonel bozuklukların da eşlik ettiği, fonksiyonel azalma ve yaşam kalitesinde bozulmaya yol açan, multimodal tedavi gerektiren maladaptif bir durumdur. Bu çalışmada omuz artroskopilerinde postoperatif kronik ağrı gelişimini ve kronik ağrıya sebep olabilecek etyolojik faktörler ile perioperatif analjezi yöntemlerinin kronik ağrı üzerine etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon kliniği tarafından Ocak 2012-Ocak 2017 yılları arasında genel anestezi altında omuz artroskopisi yapılan 369 hasta dahil edildi.178 hastaya telefonla ulaşılabildi. Bu dönemler içinde interskalen blok yapılan 33 hasta tespit edilmiştir,97 hastaya postoperatif analjezi için hasta kontrollü analjezi uygulandığı tespit edildi.. Konuşma esnasında Ağrı Felaketlendirme Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Durumluluk Sürekli Kaygı ölçekleri ile psikolojik durumu değerlendirildi. Kronik ağrısı devam eden kişilere npq testine göre ağrının formu soruldu ve kaydedildi, halen devam eden ağrının vas skoru kaydedildi. Operasyon sonrasında algolojiye veya fizik tedaviye konsulte edilip edilmediği kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 63,27±8,43 iken hastaların 117'si (%65,7) kadın ve 61'i (%34,3) erkektir. Kilo ve boy ortalamaları ise sırasıyla 81,88±7,48 kg ve 165,99±6,39 cm'dir. Hastalarının %92,7'sinde ek hastalık varken, %20,8'inde diyabet, %4,5'inde ise depresyon görülmüştür. Çalışmaya dahi edilen hastaların %51,7'sinde kronik ağrı saptanmıştır. Kronik ağrı bakımından demografik değişkenlere ait karşılaştırmalara bakılmış, kilo ve ek hastalık bakımından kronik ağrısı olan ve olmayan hastalar arasında fark bulunmuştur (sırasıyla p=0,005 ve p=0,007Hastaların Ağrı Felaket Ölçeği puan ortalaması 7,84±10,08'dir. Kronik ağrıya etki eden risk faktörlerine Çok Değişkenli Lojistik Regresyon analizi ile bakılmış, ek hastalık ve opioid-nonopiod kullanımı birlikte anlamlı risk faktörleri olarak bulunmuştur (sırasıyla p=0,010, p=0,006). Opioid-nonopiod kullanımı varlığında ek hastalığı olanların kronik ağrı riski ek hastalığı olmayanlara göre 9,266 kat fazla bulunmuştur. Ek hastalık varlığında, opioid-nonopioid kullanılan hastalara göre kullanılmayan hastaların kronik ağrı riski 7,184 kat daha fazla bulunmuştur. Kronik ağrıya etki eden risk faktörlerine bakılmış, kilo, ek hastalık, opioid-nonopiod kullanımı anlamlı risk faktörleri olarak bulunmuştur (sırasıyla p=0,024, p=0,016 ve p=0,010) Sonuç: Bu çalışmada omuz artroskopisi işlemi yapılan hastalarda kronik ağrı gelişiminin değerlendirilmesi, kronik ağrı gelişen hastalarda uygulanan intraoperatif analjezi yöntemlerinin gelişiminde ne kadar etki edip etmediğini araştırmak amaçlandı. Çıkan sonuçlar omuz artroskopilerinde kronik ağrı gelişiminde akut ağrı kontrolünün ne kadar önemli olduğu ve psikolojik durumun risk faktörü olduğunu gösterdi. Tüm bunlar değerlendirildiğinde intraoperatif akut ağrı kontrolünün sağlanması ve hastaların psikolojik hastalıklarının göz önüne alınması büyük önem taşımaktadır
Özet (Çeviri)
Aim: Chronic pain is a maladaptive condition that exists for more than three months, independent of the healing process, accompanied by affective, cognitive and motivational disorders, leading to functional decline and deterioration in quality of life, requiring multimodal treatment. In this study, we aimed to examine the development of postoperative chronic pain in shoulder arthroscopies, the etiological factors that may cause chronic pain, and the effects of perioperative analgesia methods on chronic pain. Materials and Methods: This study included 369 patients who underwent shoulder arthroscopy under general anesthesia by Ankara University Medical Faculty Anesthesia and Reanimation Clinic between January 2012 and January 2017. 178 patients could be reached by phone. During these periods, 33 patients who underwent interscalene block were identified. It was determined that 97 patients were administered patient-controlled analgesia for postoperative analgesia. Psychological status was evaluated with the Pain Disaster Scale, Beck Depression Scale, and State-Trait Anxiety scales during speech. The patients with ongoing chronic pain were asked about the form of the pain according to the npq test and recorded, and the vas score of the ongoing pain was recorded. It was recorded whether algology or physical therapy was consulted after the operation. Conclusion: In this study, it was aimed to evaluate the development of chronic pain in patients who underwent shoulder arthroscopy, and to investigate whether the intraoperative analgesia methods applied in patients with chronic pain had an effect on the development or not. The results showed how important acute pain control is in the development of chronic pain in shoulder arthroscopies and that psychological state is a risk factor. When all these are evaluated, it is of great importance to provide intraoperative acute pain control and to consider the psychological diseases of the patients.