Dahiliye servisinde yatan hastalarda gastrointestinal sistem semptomları sıklığı ve yaşam kalitelerinin belirlenmesi
Determination of gastrointestinal system symptoms and quality of life in patients hospitalized in internal medicine department
  1. Tez No: 756252
  2. Yazar: KAPLAN BORHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK EFE ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal semptom, hasta, hemşirelik, yaşam kalitesi, Gastrointestinal symptom, patient, nurse, quality of life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırma, hastaların gastrointestinal semptomlarının yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Kasım 2019-Nisan 2020 tarihleri arasında Yozgat Şehir Hastanesi'nde dâhiliye servislerinde yatan ve örnekleme dâhil edilen 500 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, Hasta Bilgi Formu, Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeği (GSDÖ) ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde güvenirlik Chronbaha Alfa analizi, tanımlayıcı istatistikler, Bağımsız gruplarda t testi, ANOVA Varyans analizi, Pearson Korelasyon Analizi ve Lineer Regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada hastaların Yaşam Kalitesi Ölçeği Alt Boyut puan ortalaması orta düzeyde (48,37 ± 23,15) olduğu bulunmuştur. Gastrointestinal Semptom Değerlendirme Ölçeği toplam puan ortalaması ise 2,328±1,23 olarak bulunmuştur. Hastaların SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği'nden en düşük puanı fiziksel rol güçlüğünden, en yüksek puanı ise ruhsal sağlık alt boyutundan aldıkları belirlenmiştir. Hastaların GSDÖ'ne göre en yüksek semptom şiddetinin karın ağrısı, en düşük semptom şiddetinin ise diyare olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, hastaların diyare semptom şiddeti ile genel sağlık ve fiziksel fonksiyon, reflü semptom şiddeti ile ağrı arasında negatif yönde düşük ilişkiler olduğu saptanmıştır. Hastaların yaşam kalitesinin orta düzeyde olduğu ve gastrointestinal semptomların yaşam kalitesini azalttığı bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda; risk grubu olan bireylere, düzenli aralıklarla gastrointestinal semptomlarının azaltılmasına yönelik hemşirelik bakım planlamalarının yapılması ve danışmanlıkların verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted in a descriptive type in order to determine the effect of gastrointestinal symptoms on the quality of life of patients hospitalized in the internal medicine service. The research was carried out with 500 patients who were hospitalized in the internal medicine wards of Yozgat City Hospital between November 2019 and April 2020 and included in the sample. The data of the study were obtained with the Patient Information Form, the Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSDS), and the SF-36 Quality of Life Scale. Reliability Chronbaha Alpha analysis, descriptive statistics, independent groups t test, ANOVA analysis of variance, Pearson Correlation Analysis and Linear Regression analysis were used in the evaluation of the data. In the study, it was found that the patients' Quality of Life Scale Sub-Dimension score average was at a moderate level (48.37 ± 23.15). The mean score of the Gastrointestinal Symptom Assessment Scale was found to be 2.328±1.23. It was determined that the patients got the lowest score from the physical role difficulty and the highest score from the mental health sub-dimension in the SF-36 Quality of Life Scale. It was determined that the highest symptom severity was abdominal pain and the lowest symptom severity was diarrhea according to the GSDS of the patients. In the study, it was determined that there were low negative correlations between the severity of diarrhea symptoms and general health and physical function, and between reflux symptom severity and pain. It was found that the quality of life of the patients hospitalized in the internal medicine service was moderate and gastrointestinal symptoms reduced the quality of life. In line with these results; It is recommended that nursing care plans and counseling should be given to individuals in the risk group to reduce their gastrointestinal symptoms at regular intervals.