Investigation of effects of Brimonidine tartrate loaded LMSC cells on in vitro injury model of neuron cells
Brimonidin tartarat yüklü LMSC hücrelerinin nöron hücrelerinin in vitro yaralanma modeli üzerindeki etkilerinin araştırılması
- Tez No: 756373
- Danışmanlar: PROF. DR. AFSUN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göz Hastalıkları, Moleküler Tıp, Eye Diseases, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: brimonidin tartrat, limbal mezenkimal kök hücre, primer hipokampal hücre, ko-kültür, brimonidine tartrate, limbal mesenchymal stem cell, primary hippocampal cell, co-culture
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Kanıtlanmış bir nöroprotektif etkiye sahip Brimonidin tartrat (BT), bir selektör alfa-2 adrenoreseptör agonisti olarak işlev görerek göz içi basıncını düşüren bir göz damlasıdır. Glokomda sıklıkla kullanılmasına rağmen gözün korneoskleral kısmında yer alan ve kornea yüzeyinin desteklenmesinde önemli rollere sahip olan limbal mezenkimal kök hücreler (LMSC'ler) üzerindeki etkileri hakkında bilgi bulunmamaktadır. BT, müller hücreleri, retina epitel hücreleri ve retina ganglion hücrelerinde (RGC'ler) nöroprotektif etkinliği olan umut verici bir ajandır. Çalışmanın amacı, Brimonidin tartarat yüklü LMSC hücrelerinin nöron hücrelerinin in vitro yaralanma modelleri üzerindeki etkilerini belirlemektir. LMSC'ler, korneoskleral kenarlardan izole edilmiş ve doku eksplantları, Matrigel kaplı plakalarda 3 hafta boyunca kültüre edilmiştir. Karakterizasyon ve farklılaşma yetenekleri kontrol edildikten sonra kök hücreler daha sonraki deneylerde kullanılmak üzere saklanmıştır. Optimum BT dozu, CTG hücre canlılığı tahlili ile belirlenmiştir. BT tedavisinin LMSC proliferasyonunun düzenlenmesindeki rolü, hücresel sinyal mekanizmalarının Ki67'nin immünofloresan boyaması, çizik testi, ROS testi ve RT-q-PCR ile belirlenmiştir. Ayrıca BT yüklü LMSC'nin H2O2 hasarlı primer hipokampal hücreler üzerindeki etkisi, ortak kültür deneyleri üzerine inflamatuar genlerin ekspresyonu ile gösterilmiştir. BT ve LMSC, nöroprotektif potansiyelleri aracılığıyla optik sinir hasarı, glokom modeli ve RGC dejenerasyonu için terapötik amaçlar için kullanılabilir. Bu bakış açısıyla, Brimonidin tartrat yüklü limbal mezenkimal kök hücrelerin intravitreal enjeksiyonunun retina bozukluklarının iyileşmesi sırasında hücre ölümüne karşı koruyucu olarak kullanılabileceğini varsaymaktayız.
Özet (Çeviri)
Brimonidine tartrate (BT), with a proven neuroprotective effect, is an eyedrop that lowers intraocular pressure by functioning as a selector alpha-2 adrenoreceptor agonist. Although it is frequently used in glaucoma, there is no information on its effects on limbal mesenchymal stem cells (LMSCs) which reside in the corneoscleral part of the eye and have important roles in the support of the corneal surface. BT is a promising agent with neuroprotective effectiveness in müller cells, retinal epithelium cells and retinal ganglion cells (RGCs). The aim of the study was to determine the effects of Brimonidine tartrate loaded LMSC cells on in vitro injury models of neuron cells. LMSCs were isolated from corneoscleral rims and tissue explants were cultured for 3 weeks in Matrigel-coated plates. After checking characterization and their differentiation abilities stem cells are stored in order to use in further experiments. The optimum BT dos was determined with CTG cell viability assay. The role of BT treatment in the regulation of LMSC proliferation via which cellular signaling mechanisms was determined by immunofluorescence staining of the Ki67, the scratch assay, ROS assay, and RT-q-PCR. Also, the effect of BT-loaded LMSC on H2O2 injured primary hippocampal cells was shown with the expression of inflammatory genes upon co-culture experiments. BT and LMSC can be used for therapeutic purposes for the optic nerve injury, glaucoma model, and RGCs degeneration through their neuroprotective potentials. From this point of view, we hypothesized that intravitreally injection of Brimonidine tartrate-loaded limbal mesenchymal stem cells might be used as a protectant against cell death during recovery of retinal disorders