Collision detection in dynamic environments
Dinamik ortamlarda çarpışma tespiti
  1. Tez No: 75638
  2. Yazar: İÇTEM ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEYSİ İŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: çarpışma tespiti, uzayı bölümleme, hiyerarşik modelleme, sanal ortam. iv, collision detection, spatial subdivision, hierarchical modeling, virtual environment. Ill
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
oz DİNAMİK ORTAMLARDA ÇARPIŞMA TESPİTİ Özkaya, İçtem Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisiği Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Veysi İşler Aralık 1998, 60 Sayfa Çarpışma tespiti, etkileşimli sanal ortamlarda gerçekleştirilmesi önemli ve zor bir iştir. Çünkü hesaplamalar doğru ve hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Bu çalışmada, hareketli hiyerarşik nesnelerin bulunduğu etkileşimli sanal ortamlar için çarpışma tespit yöntemleri geliştirilmiştir. Öncelikle, uzayı bölümleme yöntemi kullanılarak var olan bir çarpışma tespit yönteminin karmaşık sanal ortamlarda daha hızlı sonuç vermesi sağlanmıştır. Daha sonra, bu yöntem hareketli kısımlara sahip hiyerarşik nesnelere uygun olarak değiştirilmiştir. Bu iki yöntem de farklı sahneler üzerinde denenmiştir. Testlerden umut verici sonuçlar alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COLLISION DETECTION IN DYNAMIC ENVIRONMENTS Özkaya, İçtem M.S. in Department of Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Veysi İşler December 1998, 60 Pages Collision detection is an important and difficult task to be performed in interactive virtual environments since the computations are to be completed accurately at interactive rates. In this study, collision detection methods have been developed for interactive virtual environments which include moving hierarchical objects. Firstly, we adapted an existing collison detection method to complex virtual environments by making use of spatial subdivision to increase its efficiency. Next, the method is modified for hierarchical objects with moving parts. Both of these methods are then tested for several different scenes. We obtained promising results which are also discussed.