High temperature corrosion of boiler plant flues
Kazan bacalarının yüksek sıcaklık korozyonu
  1. Tez No: 75641
  2. Yazar: İLKER ATİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek sıcaklık, korozyon, kazan bacaları, termogravimetrik analiz, oksitlenme, kinetik, çelik. vı, High temperature, corrosion, boiler plant flues, thermogravimetric analysis, oxidation, kinetics, steel. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
öz KAZAN BACALARININ YÜKSEK SICAKLIK KOROZYONU ATİK, İlker Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. İshak Karakaya Mart 1998, 101 sayfa Bu çalışmada, kazan bacalarının yapımında kullanılan çeliklerin yüksek sıcaklık korozyonu termogravimetrik analiz (TGA) yöntemiyle incelenmiştir. Termogravimetrik deneyler üç değişik çelik numunesi, St-37-2, St-52-3 ve Hll kullanılarak gerçekleştirildi. Deneyler 450 ve 550°C sıcaklıkta yapıldı. Çelik numuneler hava ve fosil yakıtların yanma ürünlerini temsil eden, C02+N2 ve H20+C02+N2 gaz karışımları gibi üç değişik ortamda oksitlendi. Çelikler havada, C02+N2 ve H20+C02+N2 ortamlarında olduğundan değişik oksitlenme kinetiği gösterdiler. Havayla yapılan deneylerde ilk oksitlenme süresinden sonraki kinetikteki geçişin diğer iki ortamdaki deneylerde olmadığı gözlemlendi. Bütün deney koşullarında, St- 52-3 çeliği, üç çeliğin içerisinde en iyi oksitlenme direnci gösteren çelikti. Oksijen potensiyeli daha yüksek olmasına rağmen havanın en az oksitleyici bunun yanında H20+C02+N2 ortamının da en çok oksitleyici ortamlar olduğugözlemlendi. Bu davranış, hava ortamı haricindeki denyelerde gaz ürünlerinden dolayı daha geçirgen tabakalar oluşmasına bağlandı. Termogravimetrik yöntemle elde edilen bulguları kontrol etmek ve desteklemek için oksitlenme ürünlerinin analizi de gerçekleştirildi. İçyapı incelemeleri için taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanıldı. Oksitlenme ürünleri, X-ışını kırınım (XRD) analizi ve optik mikroskobi ile tanımlandı. Oksitlenme ürünlerinin termogravimetrik deneyleri desteklediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HIGH TEMPERATURE CORROSION OF BOILER PLANT FLUES ATİK, İlker M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. İshak KARAKAYA March 1998, 101 pages In this study, high temperature corrosion of steels that are used to construct boiler plant flues was studied by thermogravimetric analysis (TGA) method. The thermogravimetric tests were carried out with three different steel samples, St-37-2, St-52-3, and HII. The tests were performed at two temperatures, 450 and 550°C. Steel samples were oxidized in three different oxidizing atmospheres, air, and gas compositions simulating combustion products of fossil fuels, C02+N2 and H20+C02+N2. Steels showed different kinetics of oxidation in air than in C02+N2 and H20+C02+N2 atmospheres. A transition in kinetics after an initial period of oxidation in tests with air was observed. This transition was not found to exist in tests using other two atmospheres. St-52-3 steel had better oxidation resistance among three steels in all of test conditions. It was observed that although air had a higher oxygen potential it was the least oxidizing atmosphere, besides H20+C02+N2 was the most oxidizing atmosphere. This behavior was IIIattributed to the formation of more permeable scales due to gaseous products in tests without air. Analyses of oxidation products were also carried out to check and support the findings by thermogravimetric analysis. The scanning electron microscope (SEM) was used for microstructural examinations. Oxidation products were identified by X-ray diffraction (XRD) analysis and optical microscopy. It was concluded that analyses of oxidation products supported the results of thermogravimetric tests.