A Decision support system for cargo handling
Kargo işleme için bir karar destek sistemi
- Tez No: 75640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYYAR ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karar destek sistemleri, kargo işleme, expres dağıtım. VI, Decision support systems, cargo handling, express shipment. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
öz KARGO İŞLEME İÇİN BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ Çınar, İlknur Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Dr. Tayyar Şen Aralık 1998, 111 sayfa Etkili expres dağıtım servis sistemleri yönetimi stratejik, taktiksel ve operasyonel planlama düzeylerinde çeşitli karar verme problemleri içerir. Varolan bir bölgenin kapasite aşımı iş yükü veya servis verilebilecek potansiyel talep durumunda, expres dağıtım veya kargo firmaları, yeni bir aktarma merkezini nereye açacakları ve bölgesel sınırların ne olması gerektiği konusunda bir karar vermek zorundadırlar. Gerçekte bu karar, varolan bölgelerden dağıtım merkezlerinin, yeni bölgeye dahil edilmek üzere belirlenmesi hakkındadır. Bu tez, yeni bir aktarma merkezi açma ya da yeni bir bölge oluşturma gibi stratejik seviyedeki yan yapısal bir karar prosesi için geliştirilmiş bir karar destek sistemi sunar. Sistem, Türkiye'nin önde gelen kargo firmalarının birinden alınan verilerle test edilmiştir. Geliştirilen Karar Destek Sistemi, karar vericiye, yeni bölgenin iş yükünü gönderilen kargo sayısı, kabul edilen kargo sayısı ve kesilen fatura sayısı türünden, istenen bir dönem için tahmin etme olanağını verir. Tahminleri elde etmek için Monte Carlo simülasyonu yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca, mevcut ve yeni duruma ilişkin günlük ve toplam performans ölçüleri, dikkate alınan tümbölgeler ve dağıtım merkezleri için hesaplatılmaktadır. Geliştirilen Karar Destek Sistemi'nin bir uygulaması da sunulmuştur. Sonuçlar, neden-eğer analizi yoluyla tatmin olmuş karar verici, spesifik problem hakkında artan bilgi, yeni başlayanlar için bir öğrenme ortamı ve araç filosu planlama ve araçların ve personelin yönlendirilmesi ve çizelgelenmesine bir temel oluşturarak artan operasyonel etkinliktir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DECISION SUPPORT SYSTEM FOR CARGO HANDLING Çınar, İlknur MSc, Department of Industrial Engineering Advisor: Assoc. Prof. Dr. Tayyar Şen December 1998, 1 1 1 pages Effective express shipment service systems management presents a variety of decision-making problems at all three levels of strategic, tactical, and operational planning. In the case of excessive work load of an existing region or potential demand to be served, express shipment or cargo handling companies has to make a decision of where to locate a new transfer centre and what should be the regional boundaries. In fact, the decision is about identifying the shipment centres from the existing regions to be included in the new region. This thesis presents a specific decision support system developed for a semi- structured decision process at strategic level such as opening a new transfer centre or forming a new region. The system was tested using data of a leading cargo handling company in Turkey. The DSS developed enables decision-maker to forecast the work volume of a new region in terms of the number of cargoes delivered, number of cargoes received, and number of invoices processed for a desired period. Monte Carlo simulation method is used for obtaining the forecasts. inFutrhermore, it provides both current situation and new situation of daily and total performance measures for the regions and shipment centres under consideration. An application of the DSS developed is also presented. The results indicate satisfied decision-maker with the system through what-if analysis capability, increased awareness of the specific problem, a learning environment for the beginners, and increased operational effectivecess by providing a basis for fleet planning and routing and scheduling of vehicles and crews.