Seismic performance of a precast concrete connection used in Turkey
Türkiye'de kullanılan bir prefabrik bağlantının deprem etkisi altındaki davranışı
  1. Tez No: 75683
  2. Yazar: HASAN HÜSNÜ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL TANKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Tersinir yükleme, Kiriş-kiriş birleşimi, Prefabrik beton yapılar. vı, Earthquake, Reversed cyclic loading, Beam-beam joint, Precast concrete structures. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz TÜRKİYE'DE KULLANILAN BİR PREFABRİK BAĞLANTININ DEPREM ETKİSİ ALTINDAKİ DAVRANIŞI KORKMAZ, Hasan Hüsnü Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuğrul Tankut Aralık 1998, 96 sayfa Bu çalışma Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yapı Mekaniği Laboratuvarında yürütülen ve prefabrik birleşimlerin deprem etkisi altındaki davranışlarım inceleyen bir araştırma programı kapsamında yapılmıştır. Bu çalışmada altı adet kiriş-kiriş birleşim deney elemanı şiddetli deprem etkisini benzeştiren tersinir yükleme altında denenmiştir. Birinci eleman referans olarak kullanılmak üzere birdöküm olarak hazırlanmıştır, ikinci deney elemanı çalışmaya katılan prefabrik firmasının hazırladığı detay ile üretilen öndöküm elemandır. Deney elemanları test edilen elemanlardan elde edilen sonuçlara göre iyileştirilmiştir. Bütün deney elemanlarının boyuları aynıdır. Deney elemanları önüretimli beton firmasının deprem bölgelerinde kullanacağı kiriş-kiriş birleşimlerinin \C, ölçekli, geliştirilmiş modellerdir. Prefabrik deney elemanlarının davranışı incelenmiş ve birdöküm referans deney elemanın ve diğer deney elemanlarının davranışları ile karşılaştınlmıştır.Firma tarafından detayı hazırlanan ikinci elemanın davranışı yeterli görülmemiştir. Deformasyonun ve plastik mafsallaşmanın momentin en fazla olduğu kök bölgesi yerine birleşim bölgesinde daha fazla olduğu gözlenmiştir. Diğer deney elemanları elde edilen sonuçlara göre değişik alternatiflerle iyileştirilmiş ve tatmin edici sonuçlar alınmıştır. Prefabrik deney elemanlarının birleşim bölgesinin davranışım iyileştirmek amacıyla, gelecekteki çalışmalar için birtakım öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEISMIC PERFORMANCE OF A PRECAST CONCRETE CONNECTION USED IN TURKEY KORKMAZ, Hasan Hüsnü M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tuğrul Tankut December 1998,96 pages This study was performed as a one phase of an extensive research program on the seismic behaviour of precast connections carried out in the Structural Mechanics Laboratory of Middle East Technical University. In this study, six beam- beam connection subassemblages were tested under reversed cyclic loading simulating severe earthquake action. The first specimen was a monolithic specimen used as a reference specime n The second specimen was a precast specimen, which was detailed by the collaborating precast concrete company. The other specimens were modified according to the results of the tested specimens. All of the specimens were identical in dimensions. The test specimens were V£ - scaled models of the improved connection details used by the collaborating company in the most critical earthquake zones. The behaviour of the precast members was compared with the reference one and with the others. mThe performance of the second specimen, which was detailed by the company, was found not satisfactory. The main deformation and hinging occurred in the connection region instead of the root region where the moment is maximum. The other specimens were detailed and modified by using different alternatives and satisfactory results were obtained. Several recommendations for future research and practice in order to improve the seismic performance of the connection were made in the thesis.