Mehmed Celal'in hikâye ve romanlarında yapı ve izlek
Structure and theme in Mehmed Celal's stories and novels
- Tez No: 756947
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehmed Celâl, hikâye, roman, yapı, izlek, Mehmed Celâl, history, novel, structure, theme
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Türk Edebiyatı'nda Tanzimat ikinci nesli ile Servet-i Fünun arasında kalan yazarlar grubu Ara Nesil olarak adlandırılmaktadır. Mehmed Celâl, roman, hikâye, şiir ve tercüme türlerinde farklı eserler ortaya koyması ve azımsanmayacak bir eser külliyatına sahip olması ile dönemin önde gelen şair ve yazarlarındandır. Bu çalışmada daha çok şiirleri, hikâyeleri ve romanları bilinen yazarın, hikâye ve romanları yapı ve izlek bakımından incelendi. Çalışmanın temelini oluşturan inceleme kısmı iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yazarın 18 eseri yapı bakımından; üçüncü bölümde ise bu 18 eseri tematik açıdan incelendi. Yazarın hikâye ve romanları, yapısal ve izleksel kurgu açısından incelenirken, roman teorisinin yanı sıra psikoloji, sosyoloji, felsefe ve tarih gibi disiplinlerden de yararlanıldı. Mehmed Celâl, hikâye ve romanlarında aşk/sevgi, intihar, ihanet, yozlaşma ve kaçış gibi daha çok bireysel izleklerin yoğunlukta olduğu dikkat çekti. Sonuç bölümünde, Mehmed Celâl'in hikâye ve romancılığı üzerine çalışma boyunca göze çarpan çıkarımlar ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
In Turkish Literature, the group of writers between the second generation of Tanzimat and Servet-i Fünun is called Ara Nesil. Mehmed Celâl is one of the leading poets and writers of the period, with his creation of different works in novels, stories, poems and translations, and a substantial body of work. In this study, more poems, stories and novels are known to the author, stories and novels were examined in terms structure and theme. The examination section, which is the basis of the study, consists of two parts. In the first part, 18 works af the author in terms of structure; in the third part, these 18 works were examined in thematic terms. While the author's stories and novels were examined in terms of structural and thematic fiction, disciplines such as psychology, sociology, philosophy and history were also used, as well as novel theory. Mehmed Celâl, drew attention to the fact that in his stories and novels, there are mostly individual themes such as love, suicide, degeneration and escape. In the conclusion section, the outstanding inferences from Mehmed Celâl's stories and novels throughout the study were revealed.