Family (dys) functionality in Anne Tyler's selected works: A Bowenian reading
Anne Tyler'ın seçki eserlerinde aile işlevsizliği: Bowenci bir okuma
  1. Tez No: 756949
  2. Yazar: MEHMET AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞEKERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aile işlevsizliği, Bowen aile sistemleri teorisi, The Accidental Tourist, Dinner at the Homesick Restaurant, Family (dys)functionality, Bowen family systems theory, The Accidental Tourist, Dinner at the Homesick Restaurant
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Toplumun en küçük birimi olan aile, sosyal bilim disiplinlerinin sık çalışılan araştırma konularından biri olmuştur. Yirminci yüzyılın ikinci yarısı, psikiyatri alanında Murray Bowen'ın (1913-1990), aile etkileşimlerine, bu etkileşimlerin aile üyelerinin gelişimi ve kişiliği üzerindeki etkilerine eleştirel bir bakış getiren, birbiriyle örüntülü sekiz kavramdan oluşan aile sistemleri teorisine tanıklık etmiştir. Bowen Teorisi, bireylerin öz benliklerini ailelerinden ayrımlaşma düzeylerinin kendilerinin işlevselliğini belirlediğini ileri sürer. Bireylerin benlik ayrımlaşma düzeyleri ne kadar düşükse, özerklik algısı ve içgüdümlü hedeflere sahip olma kabiliyeti o kadar düşük olur; çatışmalı ailelerin düşük düzeyde ayrımlaşan kişileri, aile ortamındaki yüksek kaygının sonucu olarak işlevsiz nitelikler göstermeye eğilimlidir. Bu çalışma, Anne Tyler'ın The Accidental Tourist ve Dinner at the Homesick Restaurant eserlerini edebi eleştiri kuramı olarak Bowen aile sistemleri teorisi açısından incelemektedir. Bu tezin amacı, Anne Tyler'ın seçki romanlardaki belli karakterlerinin Bowen'ın benliğin ayrımlaşması ölçeğine göre ne kadar işlevsel olduğunu tespit etmek ve çekirdek ailenin duygusal sürecinin dört model (evlilik çatışmaları, eşlerden birinde duygusal rahatsızlık, sorunun çocuklara yansıtılması ve duygusal uzaklaşma) temelinde, belli evliliklerin nasıl çatışmalı evlilikler olduğunu göstermektir. Bu çalışmada bahsi geçen romanlardan belirlenen dört farklı karakterin aile içindeki işlevselliklerini teorik olarak ölçmeye yarayan Bowen'ın benliğin ayrımlaşması ölçeği uygulanmakta ve seçilen evliliklerin ne kadar çatışmalı olduğunu ve eşlerin kendi işlevsizliklerini eşlerine ve çocuklarına nasıl aktardığını ortaya koymak için çekirdek aile duygusal sürecinin dört mekanizması kullanılmaktadır. Sonuç olarak, bu tez, Anne Tyler'ın seçilmiş romanlarında, düşük düzeyde ayrımlaşmış bireylerin, aile ortamında meydana gelen kaygıya uyum sağlayamamaları nedeniyle düşük ayrımlaşma düzeylerine sahip bireyler yetiştirdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
As the smallest unit of society, the family has been one of the most frequently studied research subjects in social sciences. The second half of the twentieth century witnessed Murray Bowen's (1913-1990) family systems theory in psychiatry, consisting of eight interlocking concepts, which took a critical look at family interactions and their effects on the development and personality of family members. The theory argues that individuals' levels of differentiation of self from their family of origin determine their functionality: the lower the level of differentiation of self, the lower the ability to acquire self-determined and inner-directed goals; in conflictual families, poorly differentiated people are prone to showing dysfunctional traits due to high anxiety in the family environment. This study examines The Accidental Tourist and Dinner at the Homesick Restaurant by Anne Tyler through the integration of Bowen family systems theory as a school of literary criticism. The purpose of the present thesis is to find out how (dys)functional Anne Tyler's selected characters in her selected novels are according to Bowen's scale of differentiation of self, and to demonstrate how selected marriages are conflictual on the basis of four patterns of nuclear family emotional system: marital conflict, dysfunction in a spouse, impairment of one or more children, and emotional distance. The study applies Bowen's scale of differentiation of self as a theoretical measurement to four selected characters from the novels to determine their functioning in the family setting and employs four mechanisms of nuclear family emotional system to find out how conflictual the selected marriages are and how spouses transmit their dysfunctionality onto their spouses and children. Consequently, the thesis reveals that in Anne Tyler's selected novels poorly differentiated and conflictual individuals breed impaired individuals because of their inability to adapt themselves to anxiety occurring in the family setting.