Kadına yönelik şiddet sorununun konukevlerine tekrarlanan başvurular üzerinden incelenmesi
Examining the problem of violence against women through repeated applications to shelters
  1. Tez No: 950800
  2. Yazar: HATUN GÖK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELCEN ALTINBAŞ UMUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Kadın Konukevleri, Şiddet, Şiddet Döngüsü, Violence Against Women, Women's Shelters, Violence, Cycle of Violence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kadına yönelik şiddet, kadınların toplumsal yaşamda dezavantajlı konumunu derinleştiren ve kadınların yaşamlarını çok boyutlu biçimde etkileyen ciddi bir toplumsal sorundur. Şiddet olgusu, bireysel deneyimlerin ötesinde, sistemsel eşitsizliklerle yeniden üretilen döngüsel bir sürece dönüşebilmektedir. Bu araştırma, kadına yönelik şiddet olgusunun, konukevlerine tekrarlayan başvurular üzerinden nasıl göründüğüne odaklanarak şiddetin döngüselliğini ve bu yapıyı besleyen dinamikleri irdelemeyi amaçlamıştır. Bu kapsamda, İstanbul ilinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kadın konukevlerinde kalmakta olan ve tekrarlı başvurusu bulunan 10 şiddet mağduru kadınla yarı yapılandırılmış bir görüşme formu aracılığıyla derinlemesine bireysel görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler, nitel araştırma deseni çerçevesinde tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiş; söylem analiziyle desteklenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular; şiddete maruz bırakılan kadınların, bireysel ve sosyal kaynaklarının yetersiz olduğunu, mevcut destek mekanizmalarının sistemsel sınırlılıklar içerdiğini, kadınların içinde olduğu şiddet ve kurumsal döngünün toplumsal normlarla beslendiğini göstermektedir. Bu bağlamda, kadınların şiddet ilişkisinden ayrılmalarını engelleyen ya da yeniden aynı örüntüye yönelmelerine neden olan dinamikler; bireysel kırılganlıklarla sınırlı kalmayıp sosyal destek eksiklikleri, toplumsal normatif yapılar ve kurumsal sistemlerin işlevsizliği ile etkileşimli, çok katmanlı bir yapıyı kapsamaktadır. Bu araştırma; kadına yönelik şiddetin süreklilik ve döngüsellik içeren doğasını, kurumsal temaslar üzerinden görünür kılmakta; bu yapının kırılabilmesi için kadınların güçlendirilmesini önceleyen, toplumsal ve kurumsal düzeyde bütüncül sistemsel müdahalelere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Violence against women is a significant social issue that exacerbates women's disadvantaged position in society and impacts their lives in multifaceted ways. Beyond individual experiences, violence can transform into a cyclical process perpetuated by systemic inequalities. This study aims to examine the cyclical nature of violence against women by focusing on repeated applications to women's shelters and exploring the dynamics that sustain this cycle. Within this framework, in-depth, semi-structured interviews were conducted with ten women who are victims of violence, residing in women's shelters affiliated with the Ministry of Family and Social Services in Istanbul and having repeated applications. The data obtained from the interviews were analyzed using a qualitative research design through thematic analysis, supported by discourse analysis. The findings reveal that women exposed to violence often lack sufficient individual and social resources, that existing support mechanisms contain systemic limitations, and that the cycle of violence and institutional interaction is fueled by societal norms. In this context, the dynamics that prevent women from escaping violent relationships or lead them to return to similar patterns are not limited to individual vulnerabilities but encompass a multilayered structure involving inadequate social support, societal normative frameworks, and the dysfunctionality of institutional systems. This study highlights the persistent and cyclical nature of violence against women through institutional interactions, underscoring the need for holistic, systemic interventions at both societal and institutional levels that prioritize women's empowerment to break this cycle.