Seleukos kraliçelerinin siyasi ve kamusal alandaki faaliyetleri
Political and public activities of the Seleucid queens
- Tez No: 757241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCÜMENT YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
- Anahtar Kelimeler: Büyük İskender, Hellenistik Dönem, Diplomatik Evlilik, Seleukoslar, Kraliçe, Alexander the Great, Hellenistic Period, Diplomatic Marriage, Seleucids, Queen
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Makedonya'dan günümüz Hindistan coğrafyasına kadar yayılmış olan Büyük İskender'in imparatorluğu, ölümünün ardından komutanları arasında paylaşılmıştır. Bu büyük topraklarda komutanlar tarafından yönetim ağının oluşturulmasıyla siyasi, ekonomik ve kültürel boyutlu düzen yeniden şekillenmeye başlamıştır. Yeniden şekillenen bu idari yapılanmada gerçekleştirilen diplomatik evlilikler, Hellenistik kraliyet kadınlarının siyasi figür hâline dönüşmelerine neden olmuştur. Seleukos kraliyet kadınlarının da diğer Hellenistik krallıklar ile olan diplomatik ilişkilerdeki rolü önemli bir süreci yansıtmıştır. Özellikle Ptolemaioslar ile Seleukoslar arasında uygulanmak istenen denge politikası gereğince siyasi evlilikler sıklıkla düzenlenmiştir. Bu uygulama iki krallık arasında diplomatik krizlere yol açmış ve kraliyet kadınlarının siyasi yöndeki öneminin anlaşılmasını sağlamıştır. Seleukos kraliçelerine krallar tarafından ithaf edilen kentler ve kraliçelere kültler dâhilinde yapılan onurlandırmalar, kraliçelerin Seleukos Krallığı'nca önemsendiğini vurgulamıştır. Kraliçelere ait resmi yazışmalar ise, onların siyasi ve kamusal düzendeki faaliyet alanlarının belirlenmesinde etken oluşturmuştur. Seleukos kraliçelerinin hanedanlık içerisinde tek başlarına kraliyet yetkisine sahip olma yönünde çaba sarf etmeleri ve kendi adlarına sikke bastırmaya çalışmaları siyasi etkinliklerinin zamanla genişlediğini göstermiştir. Bu çalışmada birincil kaynaklar çerçevesinde Seleukos kraliçelerinin siyasi ve kamusal alandaki faaliyetlerinin analizi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The empire of Alexander the Great, which spread from Macedonia to present- day India, was shared among his commanders after his death. With the establishment of the administrative network by the commanders in these great lands, the political, economic and cultural order began to be reshaped. Diplomatic marriages in this reshaped administrative structure caused Hellenistic royal women to become political figures. The role of Seleucid royal women in diplomatic relations with other Hellenistic kingdoms reflected an important process. Political marriages were frequently arranged in accordance with the balance policy to be implemented, especially between the Ptolemies and the Seleucids. This practice led to diplomatic crises between the two kingdoms and enabled the understanding of the political importance of royal women. The cities dedicated to the Seleucid queens by the kings and the honors made to the queens within the cults emphasized that the queens were cared for by the Seleucid Kingdom. The official correspondence of the queens, on the other hand, has been a factor in determining their fields of activity in the political and public order. The efforts of the Seleucid queens to have royal authority on their own in the dynasty and their efforts to mint coins in their own name showed that their political activities expanded over time. In this study, it is aimed to analyze the activities of the Seleucid queens in the political and public sphere within the framework of primary sources.