Solving graph partitioning problem using evolutionary heuristic
Çizge parçalama probleminin evrimsel metodla çözülmesi
  1. Tez No: 75755
  2. Yazar: MURAT KARDAŞLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Çizge Parçalama Problemi, Kenar Çizge Parçalama, Genetik Algoritmalar. IV, Graph Partitioning, Edge Graph Partitioning, Genetic Algorithms. iii
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
oz ÇİZGE PARÇALAMA PROBLEMİNİN EVRİMSEL METODLA ÇÖZÜLMESİ Kardaşlar, Murat Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Faruk Polat Ağustos 1998, 74 sayfa Dengeli çizge parçalama problemi yönlendirilmemiş bir çizgenin mümkün olan en az sayıda düğüm ya da kenar çıkarımıyla, dengeli parçalara bölünmesidir. Yönlendirilmemiş çizgeleri iyi bölen algoritmaların kullanımı Çok Geniş Ölçekli Tümleşik devre tasarımı, içice bölme algoritması, çok işlemcili sistemlerde yük dengelemesi gibi çok çeşitli problemlerin verimli olarak çözülebilmesinde önem taşımaktadır. Bu çalışmada amaçlanan, çizge parçalama problemini kenar kümesi çıkarımıyla çözebilen ve genetik algoritmalara dayanan bir metod sunmaktır. Bu metod daha iyi başlangıç çözümleri üretmek ve genetik algoritmayı hızlandırmak için bir önişlem uygulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLVING GRAPH PARTITIONING PROBLEM USING EVOLUTIONARY HEURISTIC Kardaşlar, Murat M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Faruk Polat August 1998, 74 pages Balanced graph partitioning problem is defined as dividing the vertices of an undirected graph into sets of balanced components through the removal of a set of nodes or edges, whose size are to be minimized. Algorithms that find a good partitioning of undirected graphs are critical for developing efficient solutions for a wide range of problems in many application areas such as, VLSI circuit design, nested dissection algorithm and load balancing in multiprocessor systems. The aim of this work is to present a new genetic algorithm based method for solving the graph partitioning problem through the removal of a set of edges. This method uses a preprocessing method to produce better initial solutions and to speed up the genetic algorithm.