Finite element and experimental analysis of adhesively bonded lap joints in multi-layer composite plates
Çok katmanlı kompozit plaklardaki yapıştırmalı bağlantının sonlu elemanlar ve deneysel analizi
- Tez No: 75756
- Danışmanlar: PROF. DR. UMUR YÜCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit, yapıştırıcı, bağlantı, tek binmeli bağlantı, sonlu elemanlar analizi, deneysel analiz. vi, Composite, adhesive, joint, single lap joint, Finite Element Analysis (FEA), Experimental Analysis. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Öz ÇOK KATMANLI KOMPOZIT PLAKLARDAKI YAPIŞTTRMALI BAĞLANTILARIN SONLU ELEMANLAR VE DENEYSEL ANALİZİ Özgül, Murat Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Umur Yüceoğlu Kasım 1998, 148 sayfa Bu tezde çok katmanlı kompozit plaklarda tek binmeli yapıştırmak bağlantı analizi deneysel çalışmalar ve sonlu elemanlar metodu ile yapılmıştır. Her iki çalışmanın sonuçları birbiri ile karşılaştırılmıştır. Burada iki tip tek binmeli yapıştırmalı bağlantı incelenmiştir. Geometrilerinden birisi tek binmeli yapıştırmalı bağlantı diğeri ise eğilme etkisi azaltılmış tek binmeli yapıştırmalı bağlantıdır. Her ikisine de eksenel çekme kuvveti uygulanmıştır. Böylece tek binmeli yapıştırmalı bağlantıda kayma mukavemeti deneysel analiz ile bulunabilmiştir. Standartlara uygun olarak üretilen 12 değişik konfigürasyondaki 60 adet eğilme etkisi azaltılmış tek binmeli yapıştırmalı bağlantı numunesi ile yapıştırılan çok katmanlı kompozit plağın kalınlığının, yapışma yüzeyindeki elyaf seriminin ve yapışma uzunluğunun yapıştırmalı bağlantımukavemetine etkisi test edilmiştir. Diğer geometride ise yukarıda verilen konfigürasyonlardan üçü için 15 adet tek binmeli yapıştırmalı bağlantı numunesi ile geometrinin yapıştırmalı bağlantı mukavemetine etkisi test edilmiştir. Test numuneleri arasından tek binmeli ve eğilme etkisi azaltılmış tek binmeli yapıştırmalı bağlantıda birer konfigürasyon için sonlu elemanlar metodu ile yapıştırmalı bağlantı mukavemet analizi yapılmıştır. Sonlu elemanlar analizinde MARC K6.2 paket programı ve ön/son işlemci olarak MENTAT 2.3.1 kullanılmıştır. Sonlu elemanlar analizi için gerekli olan malzeme özelliklerini saptayabilmek için standartlara uygun çekme ve tabakalar arası kayma testleri yapılmıştır. Deneysel çalışma ve sonlu elemanlar analiz sonuçları detaylı olarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar uyumlu ve birbirine yakındır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINITE ELEMENT AND EXPERIMENTAL ANALYSIS OF ADHESIVELY BONDED LAP JOINTS IN MULTI-LAYER COMPOSITE PLATES Özgül, Murat M. S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Umur Yüceoğlu November 1998, 148 pages In this thesis, Finite Element and Experimental Analysis of adhesively bonded lap joints in laminated composite plates are considered. The results of both analyses are compared with each other. Two kinds of single lap joints are studied herein. One of them is a typical“Single Lap Shear (SLS)”geometry the other is“Reduced Bending Single Lap Shear (RBSLS)”geometry. Both subjected to the axial load in tension. Thus, the shear strength of adhesively bonded single lap joint can be obtained from Experimental Analysis. In the case of the RBSLS geometry, 60 specimens of 12 different configurations, which are produced in accordance with standards, are tested to find out the effect of adherend thickness, fiber orientation next to the madhesive layer and lap length on the adhesive strength. For the other case of SLS geometry, 15 specimens of 3 different cases chosen among the above configurations are tested to realize the effect of geometry on the adhesive strength. One arbitrarily chosen case for each SLS and RBSLS are analyzed for adhesive strength by Finite Element Method (FEM). Finite Element package program, MARC K6.2 and pre/post processor MENTAT 2.3.1 are utilized for this purpose. Material properties required for the Finite Element Analysis (FEA) are determined by series of tensile and Interlaminar Shear Strength (ILSS) tests. The results of experimental and finite element analysis are then discussed in detail. Results are comparable and close to each other.