COVID-19 pandemisinde cerrahi girişim geçiren hastaların deneyimleri
The experiences of patients who had surgery in the COVID 19 pandemic
- Tez No: 757552
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN GEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi Girişim, Covid-19, Hasta Deneyimleri, Pandemi, Covid-19, Pandemic, Patient Experiences, Surgical Intervention
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma Covid-19 pandemisinde cerrahi girişim geçiren hastaların deneyimlerini incelemek amacı ile nitel bir çalışma olarak yapılmıştır. Çalışma grubunu Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Servisi'nde pandemi döneminde cerrahi girişim geçiren37hasta oluşturmuştur. Araştırma öncesi etik kurul izni ve kurum izni alınmıştır. Hastalara çalışma açıklanarak hastaların sözlü ve yazılı onamları alınmıştır. Araştırma verilerihastaların sosyodemografik özelliklerini içeren hasta tanıtım formu ve yarı yapılandırılmış araştırma soruları kullanılarak derinlemesine görüşme yöntemi ile toplanmıştır.Hastalarla yaklaşık 30-45 dakika yüz yüze görüşme yapılmış, yapılan görüşmeler ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmıştır. Covid-19 pandemisinde cerrahi girişim geçiren hastaların yaşadıkları deneyimlerle ilgili üç ana tema saptanmıştır.Duygular ana teması; ameliyatla ilişkili, prognozla ilişkili, hastalığıyla ilişkili, hastaneyle ilişkili, pandemiyle ilişkili olmak üzere beş alt temadan olmuşmaktadır. Düşünceler ana teması pandemi ile ilişkili ve hastalığıyla ilişkili olmak üzere iki alt temadan oluşmaktadır. Deneyimler ana teması ise aşılanma, sosyal destek alma, hemşireler ile yaşanan deneyimler ve pandemi önlemleri olmak üzere dört alt temadan oluşmaktadır. Çalışmanın sonucunda; hastaların ameliyat olma korkusu ve kaygısı yaşadığı, hastalıklarının ilerlemesinden korktukları, hastalığa bağlı şiddetli ağrıya dayanamadıkları için ameliyat olmak istedikleri ve hastalarda erken taburculuk isteğinin oluştuğu bulunmuştur. Hastaların Covid-19'a bağlı korku yaşadıkları için yalnız kalmak istedikleri, hastaların bir kısmının aşı ve alınan önlemlere karşı güven duyarken; bir kısmının güven duymadığı ve pandemi döneminde hemşirelerle olumlu iletişim kurdukları bulunmuştur. Hastaların pandemi koşullarında cerrahi girişim geçirmekle ilgili korku ve kaygı yaşadıkları görülmüş olup; bu kaygıların giderilmesi için pandemiye yol açan hastalıklar hakkında hemşirelerin hastalara bilgi vermesi ve bu konuda daha geniş örneklemle daha fazla çalışmanın yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a qualitative study to examine the experiences of patients who underwent surgical intervention in the Covid-19 pandemic. The study group consisted of 37 patients who underwent surgical intervention during the pandemic period in the General Surgery Service of Kütahya Health Sciences University Evliya Çelebi Training and Research Hospital. Ethics committee permission and institutional permission were obtained before the research. The study was explained to the patients and their verbal and written consents were obtained. Research data were collected by in-depth interview method using a patient introduction form containing the sociodemographic characteristics of the patients and semi- structured research questions. Face-to-face interviews were conducted with the patients for approximately 30-45 minutes and the interviews were recorded by a voice recorder. Three main themes have been identified regarding the experiences of patients who underwent surgical intervention in the Covid-19 pandemic. The main theme of emotions; It covers five sub-themes: surgery-related, prognostic-related, disease-related, hospital-related, and pandemic-related. The main theme of thoughts consists of two sub-themes: related to the pandemic and related to the disease.The main theme of experiences consists of four sub- themes: vaccination, receiving social support, experiences with nurses and pandemic measures. As a result of the study; It was found that patients had a fear of surgical intervention, but wanted to have surgery because they were afraid of worsening their disease and could not stand the severe pain associated with the disease. In addition, it was found that the patients wanted to be discharged early. While some of the patients want to be alone because they are afraid of Covid-19, some of the patients have confidence in the vaccine and the precautions taken; It was found that some of them did not trust and communicated positively with nurses during the pandemic period. It has been observed that patients experience fear and anxiety about undergoing surgical intervention in pandemic conditions; In order to eliminate these concerns, it is recommended that nurses inform patients about diseases that cause pandemics and that more studies should be conducted with a larger sample on this subject.