İlköğretim kurumlarında görev yapan okul müdürlerinin iletişim becerileri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between the communication skills of principals working in primary education institutions and the organizational commitment levels of teachers
  1. Tez No: 757553
  2. Yazar: DAMLA OKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik mesleği, iletişim algısı, örgütsel bağlılık, Teaching profession, communication perception, organizational commitment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada ilköğretim kurumlarında görev yapan okul müdürlerinin iletişim becerileri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada iki ve daha fazla bağımlı değişken arasındaki ilişkinin belirlenmesinde yararlanılan“İlişkisel Tarama”kullanılmıştır. Araştırmaya 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı içinde İstanbul ilinin Kartal ilçesinde bulunan resmi ilkokul ve ortaokularda görev yapan 193 kadın ve 56 erkek olmak üzere toplam 249 öğretmen katılmıştır. Katılımcıların rastgele yöntemle gönüllü olarak araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın veri toplama aşamasında“Kişisel Bilgi Formu”,“İletişim Becerileri Ölçeği”ve“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan verilerin analiz aşamasında Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H analizi ve Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda öğretmenlerin iletişim algılarının orta düzeyde, örgütsel bağlılık düzeylerinin ise orta seviyenin üzerinde olduğu bulunmuştur. Demografik değişkenlere göre ele alındığı zaman öğretmenlerin iletişim algılarının sosyo-demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık göstermediği bulunmuştur. Öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinin ise sadece mevcut kurumda çalışma süresi değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bunun yanında öğretmenlerin iletişim algıları ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, ilköğretim kurumlarında okul müdürlerinin etkili iletişim becerilerine sahip olmalarının öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerini arttıran bir unsur olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between the communication skills of school principals who work in primary education institutions and the levels of teachers' organizational commitment. In the study, 'Relational Screening Model', which is used to determine the relationship between two or more dependent variables, was used. A total of 249 teachers, including 193 women and 56 men, working in public primary schools in Kartal district of Istanbul in the 2021 -2022 academic year participated in the research. In the data collection phase of the study, 'Personal Information Form', 'Communication Skills Scale' and 'Organizational Commitment Scale' were used. Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H analysis and Spearman Correlation analysis were used in the analysis phase of the obtained data in the research. At the end of the study, it was found that the communication perceptions of the teachers were at a medium level and their organizational commitment levels were above the medium level. When handled according to demographic variables, it was found that teachers' communication perceptions did not show a significant difference according to socio-demographic variables. It was determined that the organizational commitment levels of the teachers differed significantly only according to the variable of working time in the current institution. In addition, it was determined that there was a positively significant relationship between teachers' communication perceptions and organizational commitment levels. As a result, it can be said that the effective communication skills of school principals who are in primary education institutions are a factor that increases teachers' organizational commitment levels.