Biyomedikal uygulamalar için doğal polimerlerden film üretimi ve karakterizasyonu
Film production and characterization from natural polymers for biomedical applications
- Tez No: 757716
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUZAN BİRAN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyomedikal film, İpek serisin, Duman ağacı, Gümüş nanopartikül, Yeşil sentez, Biomedical film, Silk sericin, Smoke tree, Silver nanoparticle, Green synthesis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Proses ve Reaktör Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada, yara örtüsü olarak kullanım potansiyeli taşıyan, farklı doğal polimerler içerikli, ipek proteini serisin (Ser) katkılı biyomedikal filmlerin sentezi çalışılmıştır. Yara iyileştirici özelliği bulunan duman ağacı (Cotinus coggygria) yaprağı ekstresi ve AgNO3 kullanılmış, çözücü döküm yöntemi ile üretilen filmler UV-C ışığına maruz edilerek eşzamanlı gümüş nanopartikül (AgNP) yeşil sentezi sağlanmıştır. İlk aşamadaki biyomedikal filmlerin formülasyon optimizasyonu çalışmalarında karboksilmetil selüloz (CMC), jelatin (JLT), tara gam (TG) polimerleri ve plastikleştirici olarak gliserol (GLY) kullanılmıştır. Farklı gümüş nitrat (0,1 M AgNO3) miktarları (0, 1, 3 mL) ve UV-C ışınlama süreleri (0, 2, 4 saat) denenmiştir. Sonraki aşamada, serisin katkılı filmler oluşturulmuş, polimer olarak CMC ve ksantan gam (KG) kullanılırken plastikleştirici olarak gliserol eklenmiştir. Son aşamada ise seçilen serisin içerikli film farklı derişimlerdeki CuCl2 çözeltilerine daldırılarak çapraz bağlama işlemi gerçekleştirilmiştir. Hazırlanan biyomedikal filmlerin kalınlık, opaklık, yüzde uzama ve çekme mukavemeti, su buhar geçirgenliği, çözünürlük, nem tutma kapasitesi, şişme ölçümleri yapılmış, SEM, TGA, FTIR, toplam fenolik madde tayini, antioksidan ve antimikrobiyal aktivite, protein salınımı ve sitotoksisite analizleriyle karakterize edilmişlerdir. Sonuç olarak, doğal polimerlerden sentezlenen dayanıklı, biyouyumlu, antioksidan ve antimikrobiyal özellik taşıyan bu filmler yara örtüsü olarak kullanım potansiyellerinin olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the synthesis of silk protein sericin (Ser) added biomedical films containing different natural polymers, which have the potential to be used as a wound dressing, was studied. Smoke tree (Cotinus coggygria) leaf extract, which has wound healing properties, and AgNO3, were added to the polymer mixtures, and the films produced by the solvent casting method were exposed to UV-C light, resulting in simultaneous green synthesis of silver nanoparticles (AgNP). In the first stage of formulation optimization studies of biomedical films, carboxylmethyl cellulose (CMC), gelatin (JLT), tara gum (TG) polymers and glycerol (GLY) as plasticizer were used. In addition, different amounts of silver nitrate (0,1 M AgNO3) (0, 1, 3 mL) and UV-C irradiation durations (0, 2, 4 hours) were tested. Sericin added films were formed, while CMC and xanthan gum (KG) were used as polymers, glycerol was added as a plasticizer. In the last step, the selected sericin-containing film was immersed in CuCl2 solutions of different concentrations and cross-linking was carried out. The synthesized biomedical films were characterized by measurements of their thickness, opacity, percent elongation and tensile strength, water vapor permeability, solubility, moisture holding capacity, swelling ability. Furthermore, they were analyzed by scanning SEM, TGA, FTIR, by determination of total phenolic content, antioxidant and antimicrobial activity, protein release and cytotoxicity analyses. As a conclusion, these durable, biocompatible, antioxidant and antimicrobial films, synthesized from natural polymers, have been shown to have the potential to be used as wound dressings.