İzmit Körfezi'nde tabakalaşmanın günlük değişimi
Daily variations in stratification in İzmit Bay
- Tez No: 757878
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNE ALTIOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: İzmit Körfezi, tabakalaşma, sıcaklık zinciri verisi, zaman serileri, günlük değişimler, rüzgar uyarımlı karışım, Richardson sayısı, İzmit Bay, stratification, temperature-chain data, time series, diurnal changes, wind induced mixing, Richardson number
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Oşinografi ve Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
İZMİT KÖRFEZİ'NDE TABAKALAŞMANIN GÜNLÜK DEĞİŞİMİ LALEHAN CANDEMİR Bu çalışmada, İzmit körfezinin iki tabakalı yapısının, atmosferik koşullarla nasıl etkileştiği, bu koşulların tabakalaşmayı nasıl ve ne süreyle etkilediğini araştırılmıştır. Bu amaçla, körfezin kuzey doğu girişinde farklı zamanlarda şamandıralı bir sistem ile ölçülmüş olan saatlik veri setlerinden elde edilmiş oşinografik ve bölgeye en yakın hava istasyonlarından temin edilen atmosferik veriler analiz edilmiştir. Yapılmış olan çalışmalarda, bölgede normal hava koşullarında yüzey suyu tabakasının mevsimsel olarak ve günlük güneşlenmeye uygun şekilde davranışı gözlenmiştir. Yaz aylarında yüzeyde gece ile gündüz arasında daha aşağıdaki derinliklere göre sıcaklık farkları tespit edilmiştir. Ayrıca bölgede gerçekleşen şiddetli kuzeyli rüzgarların tabakalı yapının bozulma dinamikleri ve rüzgarların kesilmesi sonrasında eski yapısına geri dönüşü analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, şiddetli kuzeyli rüzgarları, ölçüm yapılan bölgede üst tabakadaki suyun körfezin dışına doğru taşınmasına ve buna bağlı olarak kuzeyde alt tabakaların yükselmesine neden olmuştur. Böylece tabakalaşma neredeyse kaybolmuş ve su kolonunda akıntı hızının arttığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, Marmara Denizi gibi iki tabakalı sistemlerin hidrografik yapılarının anlaşılabilmesi için yüksek frekanslı atmosferik ve oşinografik ölçümler yapılmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
THE DIURNAL CHANGES IN STRATIFICATION OF IZMIT BAY LALEHAN CANDEMİR In this study, the two-layered structure of the Izmit Bay was studied with respect to the atmospheric conditions and the effect of conditions on the stratification in the bay was investigated. With this aim, various hourly oceanographic datasets obtained from the buoy which was placed at the Northeast entrance of the bay and the atmospheric datasets obtained from the nearest meteorological stations were analyzed. In the study, although the observation of the seasonal behavior of the surface water layer as well as the daily solar flux effects was possible. The higher differences of the surface temperature then the deeper layers in the water column were noticed in summer period for the day and night conditions. The mechanism of how the stratification dynamics change during the strong northerly winds that blows for long times and how it returned to the original state was analyzed. According to the results, the strong northerly winds cause the water masses to be carried out of the bay and water levels to rise on the northern shores. As a result of this, the stratification is almost lost and current speed is increased in the water column. The results obtained in this study, show the importance of the high frequency measurements in understanding the hydrographic processes the two layered systems.