COVİD yoğun bakım ünitesinde enteral ve parenteral nütrisyon desteği alan hasta gruplarının beslenmeye bağlı komplikasyonlarının karşılaştırılması
A comparison of nutrition-related complications of patient groups receiving enteral and parenteral nutrition support in A COVİD intensive care unit
- Tez No: 758246
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİYE GÜL SIVACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, yoğun bakım ünitesi, enteral nütrisyon, parenteral nütrisyon, COVID-19, intensive care unit, enteral nutrition, parenteral nutrition
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmada korona virüs 2019 (COVID-19) nedeniyle yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) yatan hastaların nütrisyonel destek sırasında görülen komplikasyonlarını, mortalite ve morbidite durumlarını, yoğun bakım ünitesinde ve mekanik ventilatörde kalış süresini, enfeksiyon gelişme oranını, enteral ve parenteral beslenme açısından karşılaştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi COVID Yoğun Bakım Ünitesine yatışı yapılan 75 tanesi enteral nütrisyon (EN), 27 tanesi parenteral nütrisyon (PN) desteği alan toplamda 102 hastanın retrospektif (geriye dönük) olarak incelenmesiyle yapılmıştır. Çalışmada hastaların demografik özellikleri ve hastaların yatışından sonraki 5 veya 7'inci gün laboratuvar değerleri, beslenme durumları, yoğun bakımda yatma süreleri, mortalite durumları, 5 veya 7'inci gün akut fizyolojik ve kronik sağlık değerlendirmesi (APACHE) ve ardışık organ yetmezliği değerlendirme (SOFA) skoru, Pao2/Fio2 oranı, beslenmeye bağlı komplikasyonları, entübasyon durumu, entübasyon gün sayısı, kan transfüzyon ihtiyaçları, diyaliz ihtiyaçları kayıt altına alınmıştır. 18 yaşından küçük olan, hem EN hem PN desteği alan, oral rejim alan, diyabet ve kronik böbrek yetmezliği olan, yatış süresi 3 günden kısa olan, COVID PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) negatif ve atipik tomografisi olan hastalar çalışmadan dışlanmıştır. Bulgular: COVID-19 nedeniyle yoğun bakım ünitesinde EN desteği alan hastalarda yoğun bakımda yatma süresi ve entübasyon gün sayısı PN desteği alan hastalara göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Kabızlık, pnömotoraks ve derin ven trombozu (DVT) açısından EN ve PN ile desteklenen hastaların arasında anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Tüm dünyada ve ülkemizde yayılarak pandemi haline gelen COVID19 nedeniyle yoğun bakım ünitesinde yatan hastalara tedavi amacıyla verilen EN ve PN desteği sırasında meydana gelebilecek komplikasyonlar hakkında, bu hastalarda daha yüksek sağ kalım oranı sağlanabilmesi için daha fazla veriye gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to compare complications during nutritional support, mortality and morbidity, length of stay in the intensive care unit and mechanical ventilator, rate of infection development in terms of enteral and parenteral nutrition in patients hospitalized in the intensive care unit (ICU) due to coronavirus 2019 (COVID-19). Method: The study was conducted by retrospectively examining a total of 102 patients, 75 of whom received enteral nutritional (EN) support and 27 of whom received parenteral nutritional (PN) support, who were hospitalized in the COVID Intensive Care Unit of Afyonkarahisar Health Sciences University Hospital. In the study, demographic characteristics of the patients and laboratory values on the 5th or 7th day after hospitalization, nutritional status, length of stay in the intensive care unit, mortality status, 5th or 7th days acute physiological and chronic health evaluation (APACHE) and sequential organ failure evaluation (SOFA) score, Pao2 /Fio2 ratio, nutritional complications, intubation status, number of intubation days, blood transfusion needs, and dialysis needs were recorded. Patients younger than 18 years of age, receiving both EN and PN support, receiving oral regimen, diabetes and chronic renal failure, hospitalization duration shorter than 3 days, negative COVID PCR (Polymerase Chain Reaction) and atypical tomography were excluded from the study. Results: It was determined that the length of stay in the intensive care unit and the number of intubation days in the patients who received EN support in the intensive care unit due to COVID-19 were significantly higher than the patients who received PN support. It was determined that there was a significant difference between the patients supported with EN and PN in terms of constipation, pneumothorax and deep vein thrombosis (DVT). Conclusion: More data is needed on complications that may occur during EN and PN support given to patients hospitalized in the intensive care unit due to COVID-19, which has spread all over the world and in our country, to ensure a higher survival rate in these patients.