Yerden hareketli, itmeli tip bir tohum ve gübre serpme makinasının performansının değerlendirilmesi
Performance evaluation of a ground driven, push type seed and fertilizer spreader
- Tez No: 758533
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Serpme makinası, küçük ölçekli işletmeler, gübre, tohum, dağılım düzgünlüğü, varyasyon katsayısı, Spreader, small scale enterprises, fertilizer, seed, distribution uniformity, coefficient of variation
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarım Makinelerı ve Teknolojileri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Yapıları basit, satın alma maliyetleri düşük ve oldukça yaygın olan yerden hareketli itmeli tip tohum ve gübre serpme makinalarının hem kullanımı kolay, hem de enerji ihtiyacı bulunmamaktadır. Ancak, performansı hakkında yeterli araştırma yapılmayan bu makinaların tekniğine uygun bir şekilde kullanımı ile ilgili sorunlar bulunmaktadır. Bitkisel üretimde karşılaşılan temel sorunlardan biri serpme olarak atılan tohum ve gübre dağılım düzgünlüğünün arzu edilen düzeyde olmamasıdır. Bu sorun, uygun normdaki tohum ile granül formdaki gübrenin uygun ilerleme hızında homojen dağılımı ile çözüme kavuşturulabilir. Büyük işletmelerde traktöre monte edilerek kullanılan tohum ve gübre serpme makinaları traktör kullanımı gerektirmesinin yanı sıra, beraberinde yüksek satın alma ve işletme maliyeti de getirdiğinden, küçük ölçekli işletmeler için uygun ve ekonomik değildir. Bu nedenle, küçük ölçekli işletmeler için imal edilen yerden hareketli itmeli tip tohum ve gübre serpme makinalarının kullanımı büyük önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı, yerden hareketli, itmeli (manuel) tip bir tohum ve gübre serpme makinasının performansını belirlemektir. Araştırmada, hem granül gübre, hem de tohum için en önemli performans kriteri olan homojen dağılımı sağlayacak parametrelerin belirlenmesine çalışılacaktır. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü makine laboratuvarında yürütülecek olan bu denemede yerden hareketli, itmeli tip tohum ve gübre serpme makinası kullanılacaktır. Ön denemeler ile belirlenecek ve insan ergonomisi açısından uygun olacak farklı ilerleme hızları ve tohum/gübre normlarında kullanılacak olan makinanın ilerleme hızını izlemek ve görüntülemek için dijital bir hız sensöründen yararlanılacaktır. Dağıtım materyali olarak buğday tohumu ve üre gübresi kullanılacak çalışmada, dağıtım düzgünlüğü ASAE Standards, (2000) ile Yıldırım, (2013)' den yararlanılarak belirlenecektir. Bu amaçla 40 cm x 40 cm ebatlarında ve 8 cm derinliğe sahip toplama kapları kullanılacaktır. Makine dağıtım genişliği dikkate alınarak yerleştirilecek toplam 30 adet toplama kabına dökülen gübre ve tohumlar hassas bir terazi ile tartılarak elde edilen veriler bilgisayara aktarılacak ve daha sonra dağılım paterni belirlenmeye çalışılacaktır. Makinanın yaydığı tohum/gübre partiküllerinin toplama kaplarına çarpması ile sıçramasını ve etrafa dağılmasını önlemek için toplama kaplarının içi 10 cm x 10 cm ebadında bölmelere ayrılacaktır.
Özet (Çeviri)
Push-type seed and fertilizer spreaders, which are simple in structure, low in purchasing costs and are quite common, are both easy to use and do not require energy. However, there are problems with the proper use of these machines, which have not been adequately researched about their performance. One of the main problems encountered in plant production is the undesired distribution of seeds and fertilizers. This problem can be solved by the homogeneous distribution of the seed and fertilizer in the appropriate norm and at the appropriate forward speed. Seed and fertilizer spreaders, which are mounted on tractors in large enterprises, are not suitable and economical for small-scale enterprises, as they require the use of tractors and bring high purchasing and operating costs. For this reason, the use of ground-driven push-type seed and fertilizer spreaders manufactured for small-scale enterprises is of great importance. The aim of this research is to determine the performance of a ground-moving, push (manual) type seed and fertilizer spreader. In the research, it will be tried to determine the parameters that will provide homogeneous distribution, which is the most important performance criterion for both granular fertilizer and seed. In this experiment, which will be carried out in the machinery laboratory of Atatürk University Faculty of Agriculture, Department of Agricultural Machinery and Technologies Engineering, the ground-moving, push-type seed and fertilizer spreader will be used; A digital speed sensor will be used to monitor and display the progress of the machine to be used in different feed rates and seed/fertilizer norms, which will be determined by preliminary trials. In the study where wheat seed and urea fertilizer will be used as distribution material, distribution uniformity will be determined by using ASAE Standards, (2000) and Yıldırım, (2013). For this purpose, 40 cm x 40 cm sized and 8 cm deep collection containers will be used. The fertilizer and seeds poured into a total of 30 collection containers to be placed, taking into account the machine distribution width, will be weighed with a precision scale, and the data obtained will be transferred to the computer and then the distribution pattern will be determined. In order to prevent the seed/fertilizer particles emitted by the machine from splashing and scattering after hitting the collection containers, the inside of the collection containers will be divided into 10 cm x 10 cm partitions.